Hoe stimuleer je de creativiteit van je kind?

De meeste kinderen vinden het leuk om creatief bezig te zijn. Bijvoorbeeld met muziek, dans, toneel, tekenen, schilderen enzovoort. Op school wordt ook aandacht besteed aan creatieve vorming. Creatieve vaardigheden verrijken het leven van je kind en bieden de gelegenheid om ideeën, meningen en gevoelens te ontwikkelen.

Tip 1

Als je kind belangstelling heeft voor creatieve vaardigheden, help hem/haar dan op weg. Zoek uit welke lessen beschikbaar zijn en waar je materiaal of benodigdheden kunt kopen, huren of lenen. Soms worden activiteiten of lessen aangeboden via school. In veel gemeenten is een creatief centrum of een muziekschool.

Tip 2

Kinderen weten niet altijd precies wat ze leuk vinden. Laat je kind een aantal dingen uitproberen. Als je kind bewust heeft gekozen voor iets, laat je kind dan de cursus of een bepaalde periode afmaken zonder voortijdig te stoppen, tenzij je kind er overstuur van raakt.

Tip 3

Speel zelf een actieve rol. Help je kind bij het maken van dingen of het vinden van materiaal. Jouw betrokkenheid kan de interesse van je kind vergroten. Bied aan om te helpen bij activiteiten die georganiseerd worden door school.

Tip 4

Ga met je gezin naar activiteiten die de creatieve interesse van je kind ontwikkelen. Maak je kind attent op de natuur en bezoek, als je in de gelegenheid bent, galerieën, musea, en concerten of optredens. Praat met je kind over wat hij/zij ziet en wat hij/zij er van vindt.

Tip 5

Toon interesse en geef je kind complimenten als hij/zij ergens mee bezig is of ergens mee thuis komt. Zet werkstukken zichtbaar neer en gooi ze niet na een dag al weg. Vermijd negatieve opmerkingen zoals ‘Vind je het nou echt leuk om bladeren roze te kleuren?’ Geef je kind de ruimte om zich op zijn/haar eigen manier uit te drukken.

Tip 6

Toon respect voor de docent van je kind door op tijd op de les te komen. Meld je kind af als hij/zij ziek is of er iets anders is waardoor je kind niet kan komen. Houd je aan de regels voor het betalen van gemiste lessen.

Tip 7

Muziekinstrumenten zijn duur en moeten goed worden behandeld. Leer je kind hoe hij/zij een instrument veilig moet schoonmaken en opbergen. Ook kostuums, dansschoenen, verfmaterialen en andere benodigdheden moeten goed worden onderhouden.

Tip 8

Blijf je kind stimuleren. Het is normaal dat je kind periodes heeft waarin hij/zij minder zin of interesse heeft in een bepaalde activiteit. Geef dan wat extra aandacht als je kind er toch mee bezig is. Luister bijvoorbeeld als je kind muziekles oefent of bied aan om een mooi werkstuk in te lijsten. Als je kind een lange periode geen zin heeft, dwing je kind dan niet om door te gaan.

Tip 9

Maak ruimte om te oefenen of bezig te zijn met de activiteit en stel een vast tijdstip of oefenschema in.

Tip 10

Kom naar uitvoeringen en neem ander publiek mee. Dwing je kind niet als hij/zij niet wil optreden. Wees positief over de prestaties van je kind. Laat kritiek over aan de docent.
  

(3009 8914 beoordelingen)
Terug naar boven