De meeste kinderen vinden het leuk om creatief bezig te zijn. Bijvoorbeeld met muziek, dans, toneel, tekenen, schilderen enzovoort. Op school wordt ook aandacht besteed aan creatieve vorming. Creatieve vaardigheden verrijken het leven van je kind en bieden de gelegenheid om ideeën, meningen en gevoelens te ontwikkelen.
Als je kind belangstelling heeft voor creatieve vaardigheden, help hem/haar dan op weg. Zoek uit welke lessen beschikbaar zijn en waar je materiaal of benodigdheden kunt kopen, huren of lenen. Soms worden activiteiten of lessen aangeboden via school. In veel gemeenten is een creatief centrum of een muziekschool.
Kinderen weten niet altijd precies wat ze leuk vinden. Laat je kind een aantal dingen uitproberen. Als je kind bewust heeft gekozen voor iets, laat je kind dan de cursus of een bepaalde periode afmaken zonder voortijdig te stoppen, tenzij je kind er overstuur van raakt.
Speel zelf een actieve rol. Help je kind bij het maken van dingen of het vinden van materiaal. Jouw betrokkenheid kan de interesse van je kind vergroten. Bied aan om te helpen bij activiteiten die georganiseerd worden door school.
Ga met je gezin naar activiteiten die de creatieve interesse van je kind ontwikkelen. Maak je kind attent op de natuur en bezoek, als je in de gelegenheid bent, galerieën, musea, en concerten of optredens. Praat met je kind over wat hij/zij ziet en wat hij/zij er van vindt.
Toon interesse en geef je kind complimenten als hij/zij ergens mee bezig is of ergens mee thuis komt. Zet werkstukken zichtbaar neer en gooi ze niet na een dag al weg. Vermijd negatieve opmerkingen zoals ‘Vind je het nou echt leuk om bladeren roze te kleuren?’ Geef je kind de ruimte om zich op zijn/haar eigen manier uit te drukken.
Toon respect voor de docent van je kind door op tijd op de les te komen. Meld je kind af als hij/zij ziek is of er iets anders is waardoor je kind niet kan komen. Houd je aan de regels voor het betalen van gemiste lessen.
Muziekinstrumenten zijn duur en moeten goed worden behandeld. Leer je kind hoe hij/zij een instrument veilig moet schoonmaken en opbergen. Ook kostuums, dansschoenen, verfmaterialen en andere benodigdheden moeten goed worden onderhouden.
Blijf je kind stimuleren. Het is normaal dat je kind periodes heeft waarin hij/zij minder zin of interesse heeft in een bepaalde activiteit. Geef dan wat extra aandacht als je kind er toch mee bezig is. Luister bijvoorbeeld als je kind muziekles oefent of bied aan om een mooi werkstuk in te lijsten. Als je kind een lange periode geen zin heeft, dwing je kind dan niet om door te gaan.
Maak ruimte om te oefenen of bezig te zijn met de activiteit en stel een vast tijdstip of oefenschema in.
Kom naar uitvoeringen en neem ander publiek mee. Dwing je kind niet als hij/zij niet wil optreden. Wees positief over de prestaties van je kind. Laat kritiek over aan de docent.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDeze avond zit vol, er zijn nog wel plaatsen beschikbaar op 13/11Ouders denken..
Bekijk agenda itemLeuke en leerzame theateravond over pubers en hun online leven. Hoe ga je daar..
Bekijk agenda item‘Computert je kind naar jouw idee te veel? Zeurt je kind om snoep vlak..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemOntmoet bij deze gezellige middag andere alleenstaande ouders en wissel je tips en vragen uit!
Bekijk agenda item