Wat voor moeder wil jij zijn?

Het zorgen voor en het opvoeden van je kind is een hele nieuwe taak. Misschien heb je er al iets over gelezen, erover gepraat met andere moeders of een cursus gevolgd om je hierop voor te bereiden. Als het dan eenmaal zover is leer je het ook in de praktijk. Vaak met vallen en opstaan. En soms confronteert het moeder zijn je met jezelf.

Wat voor moeder wil je zijn

Voor het moederschap bestaat geen handleiding. Sommige moeders kijken met plezier terug op hun eigen jeugd, andere hebben minder goede ervaringen. Wat wil je hiervan meenemen en wat juist niet? Wil je streng of niet streng, traditioneel of modern opvoeden?

Een goede moeder?

Je krijgt soms goedbedoelde adviezen van anderen. Deze kunnen je helpen, maar ook onzeker maken. 'Waarom weten andere ouders het wel? Doe ik het wel goed?' Iedere moeder en ieder kind is anders. Soms sta je onder druk vanwege het temperament van je kind of omdat je problemen op je werk of in je relatie hebt. Levensvaardigheden zoals steun zoeken, goed om kunnen gaan met stress en vertrouwen hebben in jezelf, helpen je dan.

Combineren van taken

Als moeder ben je belangrijk voor het opgroeien van je kind. Je leert je kind verschillende vaardigheden, zoals samenwerken, inleven in anderen en zelfverzekerdheid. Misschien ben je minder vaak thuis dan je eigen moeder vroeger. Voel je daar niet schuldig over. Het gaat erom dat jij en je kind genieten van de tijd die jullie samen doorbrengen en dat je zorg, werk en andere taken en verantwoordelijkheden goed kan combineren. Moederschap hoeft geen prestatie te worden.

Hoe gaat het met jou en je kind

Kijk en luister goed naar je kind. Probeer het zo goed mogelijk te leren kennen. Dan weet je sneller of het lekker in zijn vel zit. De kunst is alert te zijn, maar niet te bezorgd. Het is net zo belangrijk dat het goed gaat met jou. Naast moeder ben je ook een mens en heb je het recht om gelukkig te zijn. Zorg dus goed voor jezelf. Dan ben je een goed voorbeeld en voelt je kind zich meestal ook goed.

Praten met andere moeders

Het helpt je om meer te weten over hoe anderen het moederschap ervaren en over de ontwikkeling van kinderen in algemene zin. Praat ook met je partner over de veranderingen in je relatie en bespreek de taakverdeling. Doe dit het liefst al voor de geboorte van je kind: goede voorbereiding en afstemming helpt je in het ouderschap.

(2355 6914 beoordelingen)
Terug naar boven