Wat brengt een kind aan kosten met zich mee?

Het is moeilijk om vast te stellen wat kinderen kosten. Dit hangt ook af van je inkomen en levensstijl. Het Nibud heeft een globale regel vastgesteld. Gemiddeld kost één kind ongeveer 17%, twee kinderen 26% en drie kinderen 33% van je besteedbaar inkomen.

De grootste kosten zitten vooral in het minder gaan werken (dus een lager inkomen), meer boodschappen, een hoger water- en energieverbruik en in de kosten van kinderopvang. Je krijgt ook te maken met eenmalige kosten, zoals de uitgaven voor een baby-uitzet. Voor meer informatie over de kosten van kinderen kun je kijken op de website van Nibud.

Onderhoudsplicht

Als ouders heb je een onderhoudsplicht voor je kind. Dit betekent dat je financieel verantwoordelijk bent voor je kind totdat hij/zij 21 jaar oud is. Voor een kind onder de 18 jaar ben je verantwoordelijk voor de kosten van verzorging en levensonderhoud. Dit betekent niet dat je alles wat je kind graag wil hebben je voor je kind moet betalen.

Financiële opvoedtest

Leuk om te doen is de financiële opvoedtest. De test is bedoeld voor alle ouders met kinderen tussen de zes en achttien jaar. Je krijgt aan de hand van een aantal vragen advies over onderwerpen als zakgeld, kleedgeld en baantjes. De vragen verschillen per leeftijdscategorie. Het invullen duurt ongeveer 10 minuten.

Doe de financiële opvoedtest

(2889 8342 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven