Je bent vader. Sommige vaders kijken met plezier terug op hun eigen jeugd, andere hebben minder goede ervaringen. Wat wil je hiervan meenemen en wat juist niet? Streng of niet streng, aanwezig of (deels) afwezig, traditioneel of modern? Je bepaalt zelf hoe je bent als vader en als opvoeder.
Er bestaat geen blauwdruk voor een ‘goede vader’. Iedere vader is anders. Uit onderzoek blijkt dat een betrokken vader goed is voor een kind. Dit heeft een positief effect op de ontwikkeling van kinderen. Een niet betrokken vader leidt vaker tot problemen op school, probleemgedrag en omgang met ‘foute vrienden’.
Betrokkenheid betekent bijvoorbeeld voorlezen, samen spelen of samen dingen ondernemen. Zo bouw je als vader een band op met je kind. Het gaat hierbij vooral om de kwaliteit, niet om de hoeveelheid tijd die je besteedt aan je kind.
Vaders gaan vaak op een andere manier met hun kind om dan moeders. Ze zijn vaak ondernemender, stoeien meer, laten kinderen meer zelf proberen en dagen hun kind meer uit. Daar leren kinderen van. Ook blijkt dat vaders op een andere manier voorlezen dan moeders. Daar leren kinderen weer andere dingen van dan wanneer moeders voorlezen.
Als ouder krijg je veel verantwoordelijkheid. In Nederland werkt de vader meestal. Misschien voel je als vader hierdoor veel druk. Vooral omdat thuis ook het nodige moet gebeuren.Je hebt misschien het gevoel dat je een deel van je vrijheid kwijt bent. Hoe maak je tijd voor jezelf en je partner? Praat hierover met je partner, of vrienden. Vraag andere ouders hoe zij dit oplossen.
Je bent samen een gezin. Je kind lijkt vaak op de eerste plaats te komen en als gezin zoek je een nieuw evenwicht. Sommige moeders vinden het lastig om zorg- en huishoudtaken over te dragen aan hun partner, ze hebben het liever zelf in de hand. Praat met elkaar over de veranderingen in je relatie en bespreek de taakverdeling. Bespreek dit soort dingen liefst al voor de geboorte van je kind: goede voorbereiding en afstemming helpt je in het ouderschap.
Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWe zijn net een bedrijf thuis; het loopt volgens planning maar toch voel ik..
Bekijk agenda itemDeze webinar is bedoeld voor aanstaande ouders van een eerste kindje. Of als..
Bekijk agenda itemStress hoort bij het leven, maar in Coronatijd loopt het soms wel eens op. De..
Bekijk agenda itemDr. Aletta Smits geeft op humoristische wijze uitleg over het puberbrein.
Bekijk agenda itemMet de komst van een kindje komt er veel op jullie af. Een goede voorbereiding..
Bekijk agenda item