Voorbeeld: Het is woensdag, je vrije dag. De kinderen zijn vrij van school en spelen samen een spel. Leuk dat samen spelen! Dan begint er één opeens te schreeuwen: ‘Blijf daar vanaf’. De ander schreeuwt terug. Iemand wordt boos en gooit het spel op de grond.
In de meeste gezinnen hebben kinderen weleens ruzie en aanvaringen met elkaar, dat is heel gewoon. Maar als ouder kun je hier wel eens moe van worden. Aan LOES wordt dan ook vaak de vraag gesteld: hoe kun je hier het beste mee omgaan?
Het begint er meestal mee dat je kind boos wordt omdat dingen niet gaan zoals hij graag zou willen. Voor veel jonge kinderen is het dan nog moeilijk om tegen iemand te zeggen, of uit te leggen wat hij nu precies wil of hoe hij zich voelt. Dit moet je kind, zoals zoveel dingen, nog leren.
Soms gaat een kind met een ander kind plagen of slaan gewoon om te kijken wat er gebeurt. Als een kind vaak anderen ruzie ziet maken leert hij dit zelf ook.
Een kind kan zich ook agressief gedragen om te krijgen wat hij wil: dit kan een stuk speelgoed van een ander kind zijn, of gewoon aandacht van zijn ouders (negatief aandacht) vragen.
LOES geeft tips:
Maak regels zoals samen delen, om de beurt gaan en houd handen en voeten bij je. Zorg er wel voor dat je kind de regels begrijpt. Oefen met deze regels in de praktijk door samen met je kind spelletjes te doen.
Geef je kind aandacht als hij op een goede manier samenspeelt. Door bijvoorbeeld interesse te tonen voor het spel of een vraag te stellen.
Als er toch een ruzie lijkt te beginnen, kom dan tussen beide. Leer kinderen hoe ze hun probleem op kunnen lossen door dat in stapjes te benoemen. Stel vragen als ‘Wat is het probleem?’ Wat wil jij en wat wil jij?’
Maak duidelijk aan je kind welk gedrag je niet accepteert. Benoem wat je wél wilt zien.
Als je kind toch doorgaat met ruzie maken grijp dan in door een maatregel te nemen die past bij de situatie. Bijvoorbeeld het spel beëindigen of het bewuste speelgoed afpakken.
Bij agressief gedrag kan je je kind even apart zetten om af te koelen.
Blijf zelf rustig en ga niet in discussie want dan is het eind zoek.
Help je kind daarna op gang zodat hij kan laten zien dat hij wel goed kan spelen.
Veel plezier met samen spelen!
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDit webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen 1-4 jaar...
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemSocial media is een leuke manier van contact hebben en niet meer uit het leven..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda item