Samen spelen of ruzie maken?

Voorbeeld: Het is woensdag, je vrije dag. De kinderen zijn vrij van school en spelen samen een spel. Leuk dat samen spelen! Dan begint er één opeens te schreeuwen: ‘Blijf daar vanaf’. De ander schreeuwt terug. Iemand wordt boos en gooit het spel op de grond.

In de meeste gezinnen hebben kinderen weleens ruzie en aanvaringen met elkaar, dat is heel gewoon. Maar als ouder kun je hier wel eens moe van worden. Aan Loes wordt dan ook vaak de vraag gesteld: hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Waarom maken kinderen ruzie?

Het begint er meestal mee dat je kind boos wordt omdat dingen niet gaan zoals hij graag zou willen. Voor veel jonge kinderen is het dan nog moeilijk om tegen iemand te zeggen, of uit te leggen wat hij nu precies wil of hoe hij zich voelt. Dit moet je kind, zoals zoveel dingen, nog leren.

Soms gaat een kind met een ander kind plagen of slaan gewoon om te kijken wat er gebeurt. Als een kind vaak anderen ruzie ziet maken leert hij dit zelf ook.

Een kind kan zich ook agressief gedragen om te krijgen wat hij wil: dit kan een stuk speelgoed van een ander kind zijn, of gewoon aandacht van zijn ouders (negatief aandacht) vragen.

Hoe leer je kinderen om zonder ruzie te spelen?

Loes geeft tips:

Tip 1

Maak regels zoals samen delen, om de beurt gaan en houd handen en voeten bij je. Zorg er wel voor dat je kind de regels begrijpt. Oefen met deze regels in de praktijk door samen met je kind spelletjes te doen.

Tip 2

Geef je kind aandacht als hij op een goede manier samenspeelt. Door bijvoorbeeld interesse te tonen voor het spel of een vraag te stellen.

Tip 3

Als er toch een ruzie lijkt te beginnen, kom dan tussen beide. Leer kinderen hoe ze hun probleem op kunnen lossen door dat in stapjes te benoemen. Stel vragen als ‘Wat is het probleem?’ Wat wil jij en wat wil jij?’

Hoe los je een ruzie op?

Tip 1

Maak duidelijk aan je kind welk gedrag je niet accepteert. Benoem wat je wél wilt zien.

Tip 2

Als je kind toch doorgaat met ruzie maken grijp dan in door een maatregel te nemen die past bij de situatie. Bijvoorbeeld het spel beëindigen of het bewuste speelgoed afpakken.

Tip 3

Bij agressief gedrag kan je je kind even apart zetten om af te koelen.

Tip 4

Blijf zelf rustig en ga niet in discussie want dan is het eind zoek.

Tip 5

Help je kind daarna op gang zodat hij kan laten zien dat hij wel goed kan spelen.

Veel plezier met samen spelen!

 

(2211 6481 beoordelingen)
Terug naar boven