Hoe leer je je kind om te gaan met verkeer?

Oefenen, oefenen. Veel ervaring in de praktijk opdoen, is het belangrijkste middel om een kind te leren omgaan met het verkeer. Het kind moet eenvoudig de kans krijgen om tot een veilige deelnemer in het verkeer op te groeien. Dit door zelf te ondervinden wat de hindernissen zijn.

Vroeg beginnen

Jonge kinderen laten zich snel afleiden. Ze kunnen het verkeer niet goed overzien. Ook kunnen ze een verkeers-situatie niet goed inschatten en niet snel veilige beslissingen nemen. Door een kind te trainen, krijgt hij/zij de kans om dit stap voor stap te leren.

Zo kun je al heel vroeg je eigen gedrag in het verkeer begeleiden met woorden. Zeg wat je doet: "We kijken links, rechts en weer links. Oversteken!" Of: "Nu wachten we tot het rode licht op groen gaat”. Of: "Nu kijken we eerst achterom, want je moet zeker weten dat er niemand de bocht om komt”. Geleidelijk zal dit gedrag onderdeel gaan uitmaken van het eigen systeem van het kind zelf.

Andere weggebruikers

Train je kind ook om aandacht te besteden aan andere weggebruikers. Jonge kinderen letten meer op zichzelf dan op anderen. Maar ze kunnen ook veel minder snel reageren op onverwachte situaties dan volwassenen.

Het is dus goed om ze te leren goed om zich heen te kijken. En te letten op wat andere mensen doen. Vraag bijvoorbeeld wat die auto gaat doen die zijn knipperlicht heeft aangezet. En wat is dat piepende geluid van die stilstaande vrachtwagen voor een signaal?

Kleine mensjes

Houd er rekening mee dat kinderen hun omgeving anders zien dan een volwassene: ze zitten nu eenmaal op een andere hoogte. Obstakels waar een groot mens gewoon overheen kijkt, kunnen voor een kind het totale zicht wegnemen. Probeer je daarom steeds zoveel mogelijk te verplaatsen in het gezichtspunt van het kind.

Zelfstandig leren fietsen

Een kind van vier jaar is toe aan een echte fiets. Misschien duurt het nog een jaar voordat je kind zonder zijwieltjes fietst. Maar het kan ook maar een paar weken duren.

Zelfstandig leren fietsen gaat in twee fases. Eerst komt de motorische vaardigheid. Pas als het kind de fiets zonder nadenken beheerst, is het tijd voor verkeerstraining. Ook dan is het de training in de praktijk wat het belangrijkst is. Ga geregeld samen fietsen en breng het gewenste gedrag tot stand. Dit door onder woorden te brengen waar je op moet letten: "Hoe kunnen we hier het beste oversteken?" en "Als je dat bord ziet, wat doe je dan?"

Van samen naar alleen naar school fietsen

Voordat je je kind alleen naar school laat fietsen, kan je dit met je kind oefenen. Dit kan je het beste doen door je kind voorop te laten fietsen. Maak de ruimte tussen jou en je kind  een stukje groter. Vertel je kind dat het zo kan laten zien of ze al alleen naar school kan fietsen. Dit kan je enkele keren oefenen.

Alleen naar school fietsen

Er is niet een bepaalde leeftijd, waarop een kind alleen naar school kan fietsen. Het ene kind kan dit eerder dan het andere kind. Het gaat om het gevoel dat je als ouder hierbij hebt. Bepalend is ook de route van en naar school.

Maar over het algemeen kan een kind van 9 jaar zonder begeleiding alleen met de fiets over straat. Zelf onderweg zijn geeft een kind ruimtelijk inzicht. Dat helpt het zelfvertrouwen waardoor het kind zich sneller zelf zal kunnen redden, ook in het verkeer. Een kind dat je altijd naar school brengt  met de auto, zal niet ineens als het 9 jaar is zelfstandig met de fiets kunnen.

Vertel de leerkracht als je kind voor het eerst alleen naar school fietst. De leerkracht kan dan in de gaten houden of ze goed en op tijd aangekomen is.

Veilig op de fiets, voorkom spaakbeknelling

Lees meer over Veilig op de fiets met kinderen.

 

 

(2207 6473 beoordelingen)
Terug naar boven