Zelf vuurwerk afsteken mag in Nederland alleen met Oud en Nieuw. Als een kind vuurwerk gaat afsteken, kan het voor jou als ouder lastig zijn om toezicht te houden.
Bij basisschoolkinderen, soms al vanaf 8 jaar, wordt de invloed van vrienden groter. Het kan voor je kind dan moeilijk zijn om niet met de groep mee te doen. Hieronder vind je een aantal tips om je kind te begeleiden. Zo zorg je er samen voor dat het afsteken van vuurwerk voor iedereen leuk blijft.
Het is belangrijk om op een positieve manier toezicht te houden op je kind. Juich het toe als hij/zij vriendjes mee naar huis neemt. Praat zelf ook met die vriendjes en hun ouders. Kortom wees betrokken. Benadruk gewenst gedrag. Zeg niet: “Je vrienden lopen al vuurwerk af te steken, maar jij houdt je maar in tot 31 december!”, maar zeg: “Fijn dat jij je vorig jaar zo goed aan de regels hebt gehouden. Het zou geweldig zijn als je dat dit jaar weer doet!”
Licht je kind goed voor over vuurwerk en wijs ook op de gevaren ervan. Leer je kind hoe je veilig vuurwerk kunt afsteken. Laat hem/haar een aansteeklont en veiligheidsbril gebruiken. Vuurwerk afsteken mag op 31 december van 18.00 uur ’s avonds tot 02.00 uur ‘s nachts.
Het is goed om heldere afspraken te maken over het gebruik van vuurwerk. Kinderen en jongeren hebben behoefte aan duidelijkheid. Zorg dat je als ouder de wettelijke regels kent.
Het is belangrijk dat je ingrijpt wanneer je kind zich niet aan de afspraken houdt. Kattenkwaad kan zo overgaan in vandalisme. Help je kind om te gaan met lastige situaties in de groep, als de vrienden zich misdragen. Praat dit gedrag niet goed. Maak duidelijk dat je kind zelf verantwoordelijk is voor zijn/haar gedrag. Je kunt met je kind bespreken wat hij/zij een volgende keer kan doen:
Dit kun je doen als je kind zich niet aan de afspraken houdt:
Lees ook: vuurwerk is de oorzaak van veel ongelukken.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemDit webinar gaat over gevoelige, temperamentvolle kinderen. Over kinderen die..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je voor op de komst van je baby? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda itemWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda item