Is jouw huis veilig voor je peuter?

Baby’s, peuters en kleuters zijn veel thuis. Daar moet het dan ook zo veilig mogelijk zijn. Een veilige omgeving biedt kinderen de mogelijkheid op ontdekking uit te gaan. Dit is ook voor jezelf makkelijker. Je hoeft dan niet steeds je kind te verbieden om ergens aan te komen.

Tip 1: Ongelukken in de keuken

Veel ongelukken gebeuren in de keuken. Houd voorwerpen, breekbare dingen en giftige stoffen buiten bereik van je kind. Denk hierbij aan bestek, lucifers, aanstekers, glas of schoonmaakmiddelen. Plaats deze voorwerpen in hoge of afsluitbare kasten. Ruim de vaatwasser uit als je kind er niet bij is. Verwijder restjes afwasmachinepoeder (dit veroorzaakt brandwonden als je kind het inslikt). Draai de handvatten van pannen naar de zijkant of naar achteren als ze op het fornuis staan. Zorg ervoor dat je kind niet bij warme vloeistoffen kan komen, zoals thee en koffie. Vooral als kopjes op een kleedje staan waaraan je kind kan trekken. In de zomermaanden is veiligheid rond de barbecue van belang.

Tip 2: Ongelukken met elektriciteit

Dek stopcontacten af met een afdekplaatje of gebruik kindveilige contactdozen met een KEMA-keurmerk. Laat aardlekschakelaars installeren om een elektrische schok te voorkomen. Houd snoeren buiten bereik van je kind.

Tip 3: Ongelukken met meubels

Houd je kind, zolang hij/zij nog niet los kan staan, weg bij wankel of breekbaar meubilair. Bevestig zwaar meubilair zoals een boekenkast aan de muur. Doe veiligheidshoekjes om de scherpe randen van meubels. Zorg ervoor dat de knoppen van apparatuur, zoals een TV niet los zitten. Hierdoor voorkom je dat je kind de knoppen in de mond steekt. Plaats geen giftige planten in de woonkamer.

Tip 4: Ongelukken met slapen

Met een slaapzak aan kunnen kleine kinderen minder snel uit bed klimmen. Slaapt je peuter/kleuter niet meer in een ledikantje? Neem dan een laag bed met eventueel een bedhekje.

Tip 5: Ongelukken met water

Laat je baby/peuter/kleuter nooit alleen achter in bad. Kinderen kunnen al in 5 centimeter water verdrinken. Controleer altijd of het badwater de juiste temperatuur heeft (38 graden Celsius of kouder). Draai kranen stevig dicht of bevestig badkraanbeschermers op de heetwaterkranen. Zorg voor een antislipvloer en bewaar schoonmaakartikelen, cosmetica en medicijnen in een afsluitbare kast.

Tip 6: Ongelukken bij trappen

Plaats een traphekje aan de onder- en bovenkant van het trapgat. Deuren kun je open houden met deurstoppers, klemmen of veersloten. Dat voorkomt dat je kind zijn/haar vingers tussen de deur krijgt. Voor de ramen kun je een raambeveiliger gebruiken, waardoor een raam niet verder open kan dan 10 centimeter. Lage, openslaande ramen kun je afschermen met een raamhekje.

Meer tips rondom veiligheid

- Veiligheid om het huis
- Veilig slapen
- Veilig vervoeren in de auto

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op: Veiligheid.nl en Kindenbrandwond.nl.

(2843 8268 beoordelingen)
Terug naar boven