Baby’s, peuters en kleuters zijn veel thuis. In en om het huis moet het dan ook zo veilig mogelijk zijn. Een veilige omgeving biedt kinderen de mogelijkheid op ontdekking uit te gaan. Ook is het voor jezelf makkelijker wanneer je niet steeds tegen je kind hoeft te vertellen dat hij/zij ergens niet aan of bij mag komen.
Heb je een zwembad of een vijver in de tuin, plaats er dan bij voorkeur een hek om heen van 1.20 hoog met verticale spijlen waartussen een afstand van 10 cm zit. Zorg dat het hek een zelfsluitende poort heeft.
Houd je kind altijd goed in de gaten en spreek af wie oplet als hij/zij in de buurt van het zwembad of is. Leer je kind dat hij/zij alleen samen met jou of een andere volwassene in of bij het zwembad mag spelen. Doe je kind gecertificeerde zwambandjes aan. Ruim waterspeelgoed na gebruik op, zodat je kind niet in de verleiding komt om terug te gaan naar het zwembad. Berg chemicaliën voor de reiniging van het zwembad op achter slot en grendel.
Houd speeltoestellen in goede staat en controleer regelmatig op scherpe randen en splinters. Let op je kind bij de schommel of de glijbaan. Zorg voor een zachte ondergrond onder het speeltoestel.
De barbecue of een vuurkorf is erg gevaarlijk voor jonge kinderen. Kinderen zijn gefascineerd door vuur en kunnen proberen bij de vlammen te komen. Laat je kind nooit onbewaakt bij een open vuur. Bewaar lucifers, aanmaakblokjes en dergelijke buiten bereik van je kind.
Leer je kind om (huis)dieren voorzichtig te benaderen. Houd je kind weg van de hond als die aan het eten is of puppies heeft. Behandel krabben/schrammen die veroorzaakt zijn door een dier met een desinfecterend middel en ga naar de huisarts als je de wond niet vertrouwt.
Bescherm je kind tegen de zon door middel van zonnebrandcrème. Zorg voor een parasol of schaduwrijke plek en laat je kind een hoedje of petje dragen en eventueel een shirt.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerElke dinsdagochtend ben je van harte welkom in het Glazen Huis in Klein Driene
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemDeze webinar is bedoeld voor aanstaande ouders van een eerste kindje. Of als..
Bekijk agenda itemBorstvoeding is een proces dat jullie samen met je baby leren. Een goede voorbereiding..
Bekijk agenda itemEen relaxte baby, hoe dan? Een pasgeboren baby heeft tijd nodig om te wennen..
Bekijk agenda item