Is het om jouw huis veilig voor je peuter?

Baby’s, peuters en kleuters zijn veel thuis. In en om het huis moet het dan ook zo veilig mogelijk zijn. Een veilige omgeving biedt kinderen de mogelijkheid op ontdekking uit te gaan. Ook is het voor jezelf makkelijker wanneer je niet steeds tegen je kind hoeft te vertellen dat hij/zij ergens niet aan of bij mag komen.

Tip 1: Water

Heb je een zwembad of een vijver in de tuin, plaats er dan bij voorkeur een hek om heen van 1.20 hoog met verticale spijlen waartussen een afstand van 10 cm zit. Zorg dat het hek een zelfsluitende poort heeft.

Tip 2: Zwembad

Houd je kind altijd goed in de gaten en spreek af wie oplet als hij/zij in de buurt van het zwembad of is. Leer je kind dat hij/zij alleen samen met jou of een andere volwassene in of bij het zwembad mag spelen. Doe je kind gecertificeerde zwambandjes aan. Ruim waterspeelgoed na gebruik op, zodat je kind niet in de verleiding komt om terug te gaan naar het zwembad. Berg chemicaliën voor de reiniging van het zwembad op achter slot en grendel.

Tip 3: Speeltoestellen

Houd speeltoestellen in goede staat en controleer regelmatig op scherpe randen en splinters. Let op je kind bij de schommel of de glijbaan. Zorg voor een zachte ondergrond onder het speeltoestel.

Tip 4: Open vuur

De barbecue of een vuurkorf is erg gevaarlijk voor jonge kinderen. Kinderen zijn gefascineerd door vuur en kunnen proberen bij de vlammen te komen. Laat je kind nooit onbewaakt bij een open vuur. Bewaar lucifers, aanmaakblokjes en dergelijke buiten bereik van je kind.

Tip 5: Dieren

Leer je kind om (huis)dieren voorzichtig te benaderen. Houd je kind weg van de hond als die aan het eten is of puppies heeft. Behandel krabben/schrammen die veroorzaakt zijn door een dier met een desinfecterend middel en ga naar de huisarts als je de wond niet vertrouwt.

Tip 6: Zon

Bescherm je kind tegen de zon door middel van zonnebrandcrème. Zorg voor een parasol of schaduwrijke plek en laat je kind een hoedje of petje dragen en eventueel een shirt.

Kinderen en veiligheid

- Veiligheid in het huis
- Veilig slapen
- Veilig vervoeren

(2743 8234 beoordelingen)
Terug naar boven