Is jouw kind hooggevoelig?

Wat is hooggevoeligheid?
Tegenwoordig komt de term hooggevoeligheid steeds meer voor in onze maatschappij. Hooggevoeligheid kan sterk van invloed zijn op school, het persoonlijke leven en relaties. Het is een eigenschap die in onze hectische, westerse maatschappij, waar de nadruk ligt op verstand, niet erg wordt gewaardeerd. Veel hooggevoelige kinderen ervaren in eerste instantie dan ook last van hun eigenschap, en vragen zich af wat er mis is met hen.

Tips:

Doe wat simpele ontspanningsoefeningen en korte massages bij je kind. Een gevoelig kind heeft vaak veel gedachten, er kan veel spanning zitten in de rug en buik. Je kunt subtiele massages geven aan het hoofd, de rug en de voeten. Dit is vooral goed bij het slapengaan.

  • Creëer voldoende rust voor je kind als dit nodig is, bijvoorbeeld als je zoon of dochter uit school komt even rustig zitten.
  • Kinderen kunnen veel last hebben van de energie van een ander. De stemming en (onuitgesproken gevoelens) van die ander kunnen een grote uitwerking op je kind hebben. Je kind kan plotseling gespannen of verdrietig worden zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is.
  • Gapen, niezen, boeren kunnen uitingen zijn van negatieve energie van anderen. Op deze manier ontlaadt het lichaam zich. Is dit iets wat veel voorkomt bij jouw kind,dan kan dat juist positief zijn.
  • Je kind heeft door de dag heen heel wat negatieve indrukken en energie verzameld die het eerst kwijt moet. Dit kan door even te douchen of om te kleden.
  • Als kinderen erg druk zijn laat ze dan opnoemen bij naam wat ze op dit moment zien, horen en ruiken. Hiermee komt het kind in het hier en nu en laat het piekergedachten los.
  • Je kind kan even oordoppen dragen als het echt overprikkeld is. Even stilte kan je zoon of dochter weer bij zichzelf brengen.
  • Zoek naar hobby’s die je kind leuk vindt en die de energie vanuit het hoofd omlaag brengen, zoals werken met de handen: werken met klei en steen, trommelen of werk in de tuin.
  • Geef aan dat je kind niet perfect hoeft te zijn. Je kind is goed zoals het is.
  • Creativiteit is een goede manier voor een kind om zich te kunnen uiten. Stimuleer het creatief bezig zijn, bijvoorbeeld zingen, dansen, schilderen, boetseren etc.

 

 

(3042 8788 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven