Wat gebeurt er in de seksuele ontwikkeling bij basisschoolkinderen?

Veel ouders hebben vragen over de seksuele ontwikkeling van hun kind. Want er gebeurt veel op dit gebied met kinderen tussen de nul en achttien jaar. Zeker ook bij kinderen die op de basisschool zitten. Bij het ene kind verloopt de seksuele ontwikkeling zonder zorgen en heel geleidelijk, bij het andere kind gaat het met horten en stoten. Dat kan je als ouder onzeker of ongerust maken.

Dit artikel is een hulpmiddel om veranderingen te herkennen en om er adequaat op in te kunnen spelen. Het is geen vast gegeven, omdat ieder kind zich in zijn eigen tempo ontwikkelt.

Seks als 'beladen' onderwerp

Kinderen gaan zich ineens ongemakkelijk voelen om bloot te zijn in het bijzijn van anderen. Ook gaan ze minder vragen stellen over seks dan voorheen. Niet omdat ze er minder interesse in hebben, maar omdat ze hebben gemerkt dat seks een ‘beladen’ onderwerp is. Ze generen zich om erover te praten.

Fantasie over verliefdheid.

Kinderen fantaseren op deze leeftijd heel veel. Ze gebruiken wat ze om zich heen zien (gezin, school, tv etc.) bij deze fantasieën. Fantasie en werkelijkheid lopen vaak door elkaar heen. Fantasieën kunnen bijvoorbeeld gaan over verliefdheid en dan ook over verliefdheid op iemand van dezelfde sekse.

Gebruik van seksuele taal

De ‘regels’ van de groep worden steeds belangrijker, vooral als je er bij wilt horen. Er ontstaan jongens- en meisjesgroepen, die elkaar ‘aftasten’. Jongens vinden meisjes vaak ‘stom’ en ‘kinderachtig’, meisjes vinden jongens vaak ‘te wild’ en ‘stoer’. In de groep proberen kinderen elkaar soms af te troeven. Een manier om dat te doen is door te laten zien hoeveel je weet over seks. Maar ook door seksuele taal te gebruiken. Kinderen bedenken rijmpjes met seksuele woorden en vertellen elkaar ‘schuine’ moppen. Vaak begrijpen ze zelf niet wat ze zeggen.

Vriendschap of verliefd?

Het verschil tussen vriendschap en verliefdheid wordt kinderen op deze leeftijd steeds duidelijker. Hetzelfde geldt voor het verschil tussen knuffelen en vrijen. Bij verliefdheden kunnen heftige gevoelens voorkomen, terwijl er geen sprake van seksuele gevoelens hoeft te zijn. Handje in handje zitten kan al spannend zijn.

Meer LOES-tips

(2393 7155 beoordelingen)
Terug naar boven