Lentekriebels

De lente is de tijd van nieuw leven en kriebels in je buik. Ofwel lentekriebels. Een mooi moment om met kinderen op de basisschool te praten over verliefdheid, geboorte, relaties en seksualiteit. In de week van de Lentekriebels besteden veel basisscholen aandacht aan deze onderwerpen.

Veel ouders denken dat kinderen op jonge leeftijd nog niet met seksualiteit bezig zijn, terwijl ze juist nieuwsgierig zijn en vragen hebben. Door al op jonge leeftijd met kinderen over dit onderwerp te praten, wordt het ook gewoon. Als je vroeg begint, kun je je informatie steeds verder uitbreiden.

Tip 1: Voorbeeldfunctie

Je bent zelf het voorbeeld. De manier waarop je als ouder met elkaar en anderen omgaat, is een voorbeeld voor je kind.

Tip 2: Seksuele ontwikkeling

Weet hoe de seksuele ontwikkeling eruit ziet, laat je niet verrassen door het gedrag van je dreumes.

Tip 3: Preutsheid overwinnen

Overwin je eigen preutsheid, ook al vind je het niet altijd makkelijk.

Tip 4: Humor

Humor kan spanning doen afnemen.

Tip 5: Vragen over seksualiteit

Prijs je kind als hij een vraag over seksualiteit stelt en beantwoordt de vraag ook zo eerlijk mogelijk, maar niet te uitgebreid.

Tip 6: Seksuele opvoeding

Denk vroeg na over seksuele opvoeding. Vraag je als ouder af wat je wilt bieden aan normen en waarden over seksualiteit aan je kind.

Tip 7: Respecteer privacy

Respecteer dat kinderen behoefte hebben aan een beetje privacy. Maak er geen probleem van als je opeens moet kloppen voordat je de slaapkamer binnen mag komen.

Tip 8: Internet en televisie

Blijf op de hoogte van waar je kind naar kijkt op internet en televisie. Je kunt er naar vragen en af en toe eens meekijken. Keur niet alles af.

Nog meer tips!

Bekijk als onze tips over relaties en seksualiteit

(1581 4591 beoordelingen)
Terug naar boven