Zeurt jouw kleuter in de auto?

De autorit kan een prettig begin van de vakantie zijn, maar daar komt snel een einde aan als kinderen gaan zeuren of ruziemaken met elkaar op de achterbank. Jonge kinderen vinden autoritten vaak saai. Als ze dan ook nog om de paar minuten vragen ‘wanneer zijn we er nou?’ vraag je je als ouder wel eens af waar je aan bent begonnen…

Vervelend en lastig gedrag in de auto geeft niet alleen een hoop stress, maar kan ook gevaarlijk zijn. Zeker wanneer je, als bestuurder, ruzies moet helpen oplossen. Er is een aantal dingen die je van tevoren kunt doen om problemen te voorkomen.

Tip 1: Veiligheid op één

Bereid je kind tijdig voor door hem of haar precies te vertellen wat er gaat gebeuren. Vertel dat het voor ieders veiligheid belangrijk is dat de bestuurder zich kan concentreren en niet wordt gestoord. Vertel ook hoe lang de rit zal duren en waar jullie naartoe gaan. 

Tip 2: Regels in de auto

Bepaal twee of drie regels voor goed gedrag in de auto. Bijvoorbeeld: gordel om; rustig praten; handen en voeten bij je houden. Vraag je kind de regels te herhalen. Help zonodig en prijs je kind als die de regels goed kent. Herinner hem vlak voor vertrek nogmaals aan de regels. 

Tip 3: Activiteiten onderweg

Bedenk van tevoren activiteiten voor onderweg die je kind boeien en kunnen bezighouden.

Tip 4: Sfeer tijdens de rit

Zorg voor een gezellige sfeer. Praat met je kind tijdens de rit, stel vragen en wijs hem op interessante dingen. Introduceer regelmatig nieuw speelgoed of nieuwe activiteiten.

Tip 5: Spelletjes in de auto

Tel dingen die je onderweg ziet, bijvoorbeeld alle rode auto's en doe spelletjes als ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’. Wissel af met boekjes en zet af en toe cd’s met verhaaltjes of liedjes op. Zing gezellig met z’n allen mee.

Tip 6: Tussentijds stoppen

Las regelmatig pauzes in en laat kinderen dan lekker rennen en ravotten. Maak regelmatig complimenten en geef iets lekkers als de kinderen zich goed gedragen in de auto. Help hen weer op weg met een activiteit als ze ergens op zijn uitgekeken.

Tip 7: Oefen kleine ritjes

Hoe je je in de auto moet gedragen is voor jonge kinderen een (nieuwe) vaardigheid die ze moeten leren, net als jezelf aankleden. Oefen eerst met kleine autoritten. Denk eraan om goed gedrag regelmatig te prijzen, zeker in het begin.

Tip 8: Waarschuwen

Bij oudere kinderen die de regels kennen, kun je van tevoren aankondigen dat je stopt met rijden als ze zich niet goed gedragen. Wacht tot de rust is hersteld en rijdt dan pas weer verder. Soms is het niet mogelijk om storend gedrag direct te corrigeren. Bijvoorbeeld omdat het te gevaarlijk is. Als kinderen dan schreeuwen of luidruchtig zijn, kun je dat het beste negeren.

Tip 9: Ritme lange autoritten

Probeer bij lange autoritten zo veel mogelijk een normaal dagschema aan te houden. Want hoe goed een kind ook zijn best doet, als slaap- en etenstijden verstoord raken wordt het lastig om een goed humeur te houden.

Meer vervoertips

- Vervoer je kind veilig in de auto

(2855 8262 beoordelingen)
Terug naar boven