Cadeautjes, pepernoten, chocoladeletters, marsepein... De meeste kinderen kijken enorm uit naar de komst van Sinterklaas. Het is een feest van gezelligheid, cadeautjes en ook een beetje geheimzinnigheid.
Elk kind heeft tijdens de Sinterklaasperiode een beetje last van een gezonde spanning. Maar vooral bij kleuters kan de intocht van deze kindervriend zo ingrijpend zijn, dat je kind ander gedrag gaat vertonen. Hoe kun je als ouder nu zo goed mogelijk omgaan met deze Sinterklaasstress?
Zorg dat je kind voldoende nachtrust krijgt. Je kind heeft meer moeite met gehoorzamen als hij/zij erg moe is. Het is belangrijk dat je kind voldoende tijd heeft om alle indrukken te verwerken. Laat je zoon/dochter ook niet aan teveel Sinterklaasactiviteiten deelnemen. Beperk het aanbod. Houd bovendien zoveel mogelijk vaste eet- en slaaptijden aan.
Blijf zelf opvoeder van je kind. Dreig bijvoorbeeld niet dat Sinterklaas geen cadeautjes geeft als je kind zich misdraagt. Je kind kan onrustig worden van het idee dat Sinterklaas alles ziet en weet. Ook kan je zoon/dochter hierdoor bang worden om te gaan slapen. Je kind heeft in deze spannende tijd duidelijkheid en leiding nodig en die vinden ze bij jou, niet bij Sinterklaas!
Laat je kind lekker buiten spelen als hij/zij erg druk is. Zo kan je kind de spanning in het spel kwijt. Even fijn stoom afblazen maakt dat je kind zich daarna vaak weer wat rustiger binnenshuis gedraagt.
Wees duidelijk wanneer en hoe vaak je kind de schoen mag zetten. Geef uitleg over wat hij/zij kan verwachten. Vertel je kind duidelijk hoe je wilt dat hij/zij zich gedraagt bij de verschillende momenten. Prijs je kind als het zich goed gedraagt.
Je kleuter heeft nog vaak weinig tijdsbesef. Een zelfgemaakte (scheur)kalender kan helpen de nachtjes tot de verschillende feestelijkheden te tellen.
Soms gaat je kind door de spanning spontaan weer in de broek plassen. Maak je hier niet te druk om. Meestal lost het probleem zich vanzelf weer op als alles weer ‘rustig’ is. Is dit niet het geval dan biedt het werken met een gedragskaart/ stickerkaart vaak uitkomst. Kijk daarvoor bij de veel gestelde vragen.
Angstige kinderen kun je langzaam aan Sinterklaas laten wennen door hem eerst eens op een veilige afstand te bekijken. Lees of kijk samen televisie over Sint en Piet. Kinderen moeten vaak huilen als het gezicht van Sint of Piet te dichtbij komt. Dit kun je voorkomen door bij de sinterklaasstoet wat naar achteren te gaan staan en je kind pas naar voren te nemen als hij/zij daaraan toe is
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemOuders denken meestal wel te weten wat ze moeten doen bij een ongelukje met..
Bekijk agenda itemGezond eten met je kind?Het kan echt leuk en makkelijk zijn. Als ouder wil je..
Bekijk agenda item