Je wilt voorkomen dat je kind zich brandt aan een hete kachel of een kop hete thee, want brandwonden hebben ernstige gevolgen. Loes geeft tips om brandwonden te voorkomen en te zorgen voor een brandveilige omgeving voor kinderen.
Houd kinderen op afstand van de open haard, vuurkorven, fakkels en barbecue. Zet kaarsen hoog en zorg dat ze niet bij de lucifers kunnen. Oudere kinderen zijn soms heel geboeid door vuur en zijn niet altijd even voorzichtig. Ze vinden het bijvoorbeeld spannend om brandbare vloeistoffen in vuurkorven te gooien. Leg je kind uit dat dit een steekvlam kan veroorzaken en dat het daardoor brandwonden kan oplopen.
Je kind kan zich branden aan heet eten of drinken. Oudere kinderen kun je dit uitleggen. Zet bij jonge kinderen geen hete thee of koffie op de rand van een tafel. En drink nooit hete thee en koffie met je kind op schoot.
Je kind kan zich branden aan het fornuis of de oven. Heb je een jong kind? Gebruik dan alleen de achterste pitten of kookplaten. Laat de handvatten en stelen van de pan niet over de rand van het fornuis uitsteken. Of plaats fornuisrekjes, zodat je kind niet met de vingers bij een pan of vlam kan komen. Houd je kind uit de keuken als de oven of een frituurpan aan staat. Een hooggeplaatste inbouwoven of een ingebouwde frituurpan is veiliger.
Laat je kind niet spelen in de kamer waar je aan het strijken bent. Laat het strijkijzer na het strijken afkoelen op een veilige plaats en berg het daarna op een veilige plek op.
Om je kind tegen de hitte van de radiator te beschermen, kun je deze afschermen met radiatorbekleding. Je kunt ook kiezen voor vloerverwarming en heteluchtverwarming.
Als je kind toch een brandwond krijgt, koel de wond dan direct met lauw, zacht stromend water. Waarschuw bij ernstige verwondingen snel je huisarts.
Verklein de kans op brand en sluit bijvoorbeeld altijd de binnendeuren, ook 's nachts de slaapkamerdeuren. Zorg dat je de brand- en rookmelders altijd goed kunt horen.
Lees ook: Een brandveilige omgeving voor je kind
Goedgekeurde informatie! Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen zes..
Bekijk agenda itemVerdwijnt je zoon onmiddellijk in het gamen als hij thuiskomt en is het soms zelfs lastig om dit te onderbreken voor het avondeten? Is je dochter voortdurend met haar smartphone bezig en lijkt het ‘online leven’ soms belangrijker dan het ‘echte leven’? Zijn Fortnite, YouTube, Instagram, of Snapchat belangrijker dan sporten, of met elkaar iets doen? Vinden ze het lastig om zich op huiswerk te concentreren omdat ze steeds afgeleid raken door een appje of social media?
Bekijk agenda itemHet is een club voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis en in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van spanning en stress. Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven.
Bekijk agenda itemOpgroeien in een gezin stress, spanning of psychische problemen, heeft op kinderen een grote impact. Daarom wordt de kinderclub “Billy Boem” georganiseerd. Hier leren de kinderen met lastige situaties en emoties om te gaan.
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? Schuif dan eens aan bij het online Mammacafé!
Bekijk agenda itemWe zijn net een bedrijf thuis; het loopt volgens planning maar toch voel ik..
Bekijk agenda item