Als je kind in het ziekenhuis moet worden opgenomen, is het belangrijk dat je het goed voorbereidt. Vertel je kind wat er gaat gebeuren en wat het zal ervaren.
Je kind voorbereiden op het ziekenhuis betekent niet dat je het geruststelt en doet alsof de ziekenhuisopname niets voorstelt. Als dat in werkelijkheid anders uitpakt, kan je kind zich verraden voelen.
Hoe jonger je kind is, hoe moeilijker het is om het goed voor te bereiden. Je kunt bij jonge kinderen hulpmiddelen gebruiken, zoals een schoenendoos en een pop, doktersspulletjes en een mondkapje. Spelenderwijs vertel je dan hoe het in het ziekenhuis toegaat. Uiteraard is het handig om dat van tevoren aan het ziekenhuispersoneel te vragen.
Zodra je weet dat je kind wordt opgenomen, kun je al beginnen met de voorbereiding. Het is goed om er regelmatig even over te praten. Je hoeft het hele verhaal niet in een keer te vertellen. Toon begrip voor de opwinding en de angst die je kind kan voelen, en besef dat je die met je voorbereiding niet kunt voorkomen. Belangrijk is dat je kind weet dat het ook weer thuiskomt, en dat jij er misschien niet steeds bij zult zijn. Kun je niet overal bij aanwezig zijn, zeg dan duidelijk tegen je kind dat je weer terugkomt.
Om je ervan te verzekeren dat het ziekenhuis waar je kind wordt opgenomen kindgericht werkt, kun je van tevoren een aantal zaken nagaan.
Meer informatie vind je op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis.
Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? Schuif dan eens aan bij het online Mammacafé!
Bekijk agenda itemBorstvoeding is een proces dat jullie samen met je baby leren. Een goede voorbereiding..
Bekijk agenda itemAls je relatie eindigt, staat je leven op z’n kop. Dat je kinderen dat ook moeten meemaken, maakt het extra moeilijk. Hoe kun je in deze periode zo goed mogelijk voor je kinderen zorgen? In deze webinar leer je hoe andere vaders en moeders dat deden; vanaf het moment dat ze het nieuws vertelden, tot aan de eerste tijd in twee huizen. Ook krijg je slimme tips van scheidingscoach Anouk Boering. Scheiden zonder schade: dat kan nooit helemaal. Maar als je jouw kinderen in deze periode kunt steunen, scheelt dat enorm. We hopen dat deze webinar daarbij helpt.
Bekijk agenda itemWe zijn net een bedrijf thuis; het loopt volgens planning maar toch voel ik..
Bekijk agenda itemDeze webinar is bedoeld voor aanstaande ouders van een eerste kindje. Of als..
Bekijk agenda itemStress hoort bij het leven, maar in Coronatijd loopt het soms wel eens op. De..
Bekijk agenda item