Parttime of fulltime werken, wat past bij jou?

Soms besluiten ouders minder te gaan werken als ze kinderen krijgen. Soms stoppen ze zelfs met werken. Andere ouders blijven fulltime werken. Wat past bij jou, jouw situatie en jouw inkomen?

Waarom parttime werken

Als je een kind hebt, wil je werk en zorg misschien combineren. Dan heb je het goede van twee werelden. Je ziet je kind voldoende. En met een parttime baan blijf je verdienen, gebruik je je kwaliteiten en je eventuele opleiding. Ook is werk vaak prettig vanwege de sociale contacten.

Waarom fulltime werken

Misschien is jouw baan alleen fulltime. Of wil je financieel onafhankelijk zijn. Of vind je je werk gewoon erg leuk en uitdagend. Misschien is het voor je carrière belangrijk dat je voltijd werkt. Investeren in goede kinderopvang is dan extra belangrijk. Ook huishoudelijke hulp bespaart tijd.

In veel landen is het normaal dat vrouwen fulltime werken, in ons land is het niet de norm. Voel je vooral niet schuldig. Een kind is het meest gebaat bij ouders die lekker in hun vel zitten, of ze nu veel of weinig werken.

Stoppen met werken

Sommige ouders (met name moeders) besluiten te stoppen met werken. Ze willen er altijd of vaker zijn voor hun kind(eren). Dan hoeven ze niet te stressen om bijvoorbeeld op tijd op de crèche te zijn of als een kind ziek is en maken ze veel van hun kinderen mee.

Bij sommige mensen gaat het na een tijdje thuis toch weer kriebelen; ze vinden hun wereld te klein worden. Zorg als thuismoeder dat je ruimte hebt voor je eigen bezigheden. Kies bijvoorbeeld iets wat je kennis of ervaring oplevert voor als je straks je werk weer oppakt. Misschien kun je werken vanuit huis. Dankzij de digitale mogelijkheden is dat steeds makkelijker. Dat kan zowel in loondienst (overleg dit met je werkgever) of als zelfstandige. Bedenk dat de kinderen als ze ouder worden, minder thuis zijn en jou minder nodig hebben.

Thuis blijven voor een ziek kind

Soms is het noodzakelijk om thuis te blijven omdat je kind veel zorg nodig heeft. Als dit tijdelijk is, kan verlof uitkomst bieden.

Gevolgen voor je inkomen

Als jij (of je partner) overweegt om minder of juist meer te gaan werken, zoek dan met het Persoonlijk Budgetadvies op Nibud.nl uit wat dat betekent voor je netto-inkomen.

 

Goedgekeurde informatie!

keurmerk.gifDeze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

(470 1317 beoordelingen)
Terug naar boven