logo-loes

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van buikpijn?

Buikpijn bij kinderen kan op alle leeftijden voorkomen en kan allerlei oorzaken hebben, zowel lichamelijk als psychisch. Ontdek in dit artikel de mogelijke oorzaken van buikpijn.

Voeding

Bij jonge baby's komen met name darmkrampjes en ontlastingsproblemen voor. Oorzaak hiervoor kan de voeding van de moeder zijn bij borstvoeding, maar ook te snel en gulzig drinken, verkeerde bereiding van de flesjes, een allergie of een andere lichamelijke aandoening.

Infecties, aandoeningen

Bij peuters zijn verkeerde voeding, worminfecties, en andere lichamelijke aandoeningen vaak de oorzaak van buikpijn. Peuters moeten voldoende drinken en goed gevarieerde voeding met veel vezels eten. Vaak hebben ze daar echter geen zin in. Ze zijn te moe of lusten het voorgeschotelde eten niet. Peuters kunnen relatief makkelijk obstipatie (verstopping) krijgen waardoor buikpijn kan ontstaan. Hierdoor kan er een wisselwerking komen. Door de buikpijn drinken en eten ze minder, waardoor de ontlasting nog harder wordt. Veel drinken en veel vezels eten kunnen helpen.

Acuut, chronische, psychisch

Veel kinderen hebben wel eens buikpijn: 10 tot 20 procent van de schoolgaande kinderen blijft af en toe thuis van school door buikpijn. De pijn kan opeens beginnen en heel erg zijn (acute buikpijn). De buikpijn kan ook regelmatig terugkomen en zeurend zijn (chronische buikpijn). Psychisch ongemak wordt ook vaak geprojecteerd als buikpijn. Dit houdt in dat je kind buikpijn aangeeft maar eigenlijk gewoon niet lekker in zijn vel zit door bijvoorbeeld pesten. Deze buikpijn kan wisselend voorkomen maar ook bijvoorbeeld altijd in een bepaalde situatie.

Bij wat grotere kinderen wordt buikpijn vaak veroorzaakt door verkeerde voeding (vezelarm, te weinig drinken), lichamelijke oorzaken of psychische stress. Verschijnselen dat er mogelijk iets lichamelijks aan de hand is, kunnen zijn: hangerigheid, bleekheid, bolle buik en geen eetlust. Als hierbij (hoge) koorts, heftige pijn (bij lopen) of heftig overgeven voorkomt, is het verstandig om contact met de huisarts op te nemen. Overgeven en diarree kunnen wijzen op een buikgriep of een besmettelijke infectie van het maag-darmstelsel. Geef je kind vaak kleine slokjes drinken. Buikgriep is meestal binnen een week weer over.

Menstruatie

Ook zie je dat bij oudere meisjes buikpijn voorkomt voordat de eerste menstruatie optreedt. Het heeft dan een vaste regelmaat, enkele dagen per maand krampend van aard in de onderbuik. Buikpijn bij spanningen is meestal gelokaliseerd in de maagstreek/bovenbuik.

Prikkelbare darm

Chronische buikpijn bij kinderen ouder dan vijf jaar kan komen door een prikkelbare darm. Andere mogelijke oorzaken van buikpijn zijn: wormen, blindedarmontsteking, blaasontsteking, verstopping, voedselintolerantie of voedselallergie.

Buikpijn voorkomen

Om buikpijn te voorkomen is in het algemeen goede voeding belangrijk. Veel groente en fruit, vezelrijk brood en voldoende en gevarieerd drinken. Het liefste koolzuurarme (zonder prik) en suikervrije dranken. Ook voldoende beweging is belangrijk. Meer informatie vind je in de LOES-tips:

- Buikpijn bij kinderen door stress 
- Buikpijn bij kinderen door faalangst
- Kinderen genoeg en gezond laten eten
- Gezond gewicht bij kinderen