Hoe zorg je dat jouw peuter genoeg en gezond eet?

Het is normaal dat peuters een wisselende eetlust hebben, net zoals het tempo waarin ze groeien varieert. Ouders maken zich soms bezorgd om de eetlust van hun peuter. Dit omdat deze zo veranderd is en ze bang zijn dat hun kind niet goed en genoeg eten binnen krijgt.

Soms kan je peuter koppig blijven proberen om bij elke maaltijd zijn/haar favoriete eten te krijgen. Dit grillige gedrag is meestal van korte duur als je doorgaat om je peuter gevarieerd eten aan te bieden. Een peuter kan leren eten wat de pot schaft. Maar dit vraagt wel enig inzicht en geduld van jou als ouder.

Tip 1: Geef kleine porties

Probeer niet meer eten te geven dan je kind op kan. Geef kleine porties en laat je kind om meer vragen als hij/zij nog trek heeft. Kleine kinderen zijn in staat om hun energie-inname (wat ze eten) aan te passen aan hun energieverbruik van die dag. Door geen eten op te dringen voorkom je overgewicht bij je kind. Hierdoor zorg je er ook voor dat dit het natuurlijke mechanisme niet verstoort.

Tip 2: Kies gevarieerd eten

Bij een gevarieerd menu krijgt je kind vanzelf alle voedingsstoffen binnen. Dat heeft je kind nodig voor een gezonde ontwikkeling. Maar wat is belangrijk voor een gevarieerd eetpatroon? Dat is om je kind regelmatig nieuw eten en nieuwe smaken te laten proeven. Geef het nieuwe eten in kleine porties samen met dingen die je kind al lust. Vertel hoe het nieuwe eten heet en prijs je kind als hij/zij het proeft. Mocht je kind het niet lekker vinden, laat het dan zo. Dring niet verder aan. Probeer het na een paar weken opnieuw. Peuters hebben tijd nodig om aan nieuwe smaken te wennen.

Tip 3: Eet op vaste tijden

Eet op vaste tijden het liefst drie maaltijden en twee tussendoortjes. Geef geen tussendoortjes vlak voor de maaltijd. Sta niet toe dat je kind vlak voor of tijdens het eten zijn/haar honger stilt met het drinken van melk of vruchtensap.

Tip 4: Voorkom moeheid

Probeer te voorkomen dat je kind erg moe is tegen de tijd dat jullie aan tafel gaan. Kinderen die moe zijn vertonen vaak lastig gedrag, ook tijdens de maaltijd. Zorg dat alles klaar is als je peuter aan tafel gaat. Dit voorkomt dat je kind moet wachten en misschien boos wordt.

Tip 5: Laten mee-eten

Peuters leren door nadoen. Laat je peuter daarom zo vaak mogelijk met de rest van het gezin aan tafel eten. Gebruik een kinderstoel zodat je kind op tafelhoogte zit en zo de anderen kan zien.

Meer tips rondom eten

- Houd het gezellig tijdens het avondeten
- Zorg voor een gezond gewicht bij je kind

(3131 8898 beoordelingen)
Terug naar boven