Kinderen zijn nog ‘in de groei’ en dat geldt ook voor de ontwikkeling van hun gewicht. Daarom is het niet verstandig om ze te laten lijnen. Dit is vaak ook niet nodig. Als je kind overgewicht heeft, maar op hetzelfde gewicht blijft, groeit hij/zij vanzelf naar een lengte die bij dit gewicht past.
Hoe eerder je begint om je kind(eren) een gezonde leefstijl aan te leren, hoe beter het is. Een ongezonde leefstijl afleren op latere leeftijd is namelijk erg lastig.
Bewegen is gezond. Geef het goede voorbeeld. Als je als ouder sport gaat je kind dit overnemen. Pak dus vaker de fiets of plan een gezinsuitje waarbij beweging centraal staat.
Als je kind een stevig ontbijt (met brood en graanproducten) achter de kiezen heeft, komt de spijsvertering goed op gang. Bovendien krijgt je kind zo belangrijke voedingstoffen binnen en presteert het beter op school. Door de dag te beginnen met een goed ontbijt krijgt hij of zij ook minder zin in (ongezonde) tussendoortjes.
Hoe meer frisdrank of zoete drankjes je kind drinkt, hoe meer hij of zij kans krijgt op overgewicht. Beperk de zoete drankjes tot een glas per dag en geef je kind verder melk (maximaal 300 ml. per dag), thee of water te drinken.
Stel grenzen aan het kijkgedrag van je kind. Als vuistregel kun je stellen dat tegenover een uur tv-kijken of computeren, een uur bewegen moet staan.
Het valt voor je kind niet altijd mee om de zelfdiscipline op te brengen en zich aan deze leefstijladviezen te houden. Je kind kan het niet alleen, hij/zij heeft je hierbij echt nodig. Maar ook als ouder kun je hierbij soms best een steuntje in de rug gebruiken. Met vragen over het invoeren van een gezonde leefstijl kun je terecht bij het consultatiebureau en de GGD.
- Kinderen en een gezond gewicht
- Hoe zorg je dat je peuter goed en voldoende eet?
- Wat lust jouw peuter graag?
- Hoe houd je het gezellig aan de eettafel?
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item