Psychische invloeden en stress kunnen de oorzaak zijn voor buikpijn. Kinderen krijgen vaak buikpijn en diarree als ze weten dat er iets spannends gaat gebeuren. Een kind kan bijvoorbeeld buikpijn krijgen doordat hij gepest wordt of als zijn ouders gaan scheiden. Buikpijn kan ook een smoes zijn om aandacht te krijgen. Dit is ook iets om over na te denken: waarom vraagt je kind op deze manier aandacht?
Je mag een ziek kind natuurlijk verwennen, maar probeer te voorkomen dat je kind hier misbruik van gaat maken. Reageer niet op elke verkrampte lichaamshouding of elk zielig gezicht. Zorg dat je kind niet alleen aandacht krijgt als hij/zij ziek is of pijn heeft.
Raadpleeg de huisarts als je kind regelmatig klaagt over buikpijn. Is er een lichamelijke oorzaak voor de pijn?
Sommige ouders zijn overbezorgd. Ze besteden veel aandacht aan pijn, lopen snel naar de huisarts en stellen hun kind vrij van dingen die ze liever niet doen (zwemmen, spreekbeurt, opruimen). Ze belonen het pijngedrag. Onderzoek toont aan dat ouders van kinderen met pijnklachten zelf vaak klagen en veel praten over ziekte en pijn. Probeer dit te voorkomen en het goede voorbeeld te geven.
Sommige ouders vragen hun kind voortdurend hoe hij/zij zich voelt. "Je ziet zo bleek, je hebt toch geen pijn?" Ook al is het kind gezond. Kinderen gaan daardoor wat ze voelen vlugger als pijn interpreteren. Bovendien remmen overbezorgde ouders normaal gedrag vaak af: "Doe dit niet, pas toch op".
Als er geen lichamelijke oorzaak is, doe dan de klachten van je kind niet af als aanstellerij. De pijn is écht. Leer je kind omgaan met stress en praat erover met je kind. Laat je kind zijn/haar verhaal doen en ga samen op zoek naar zijn bronnen van stress (thuis, school, vrienden, andere volwassenen in zijn omgeving). Om te controleren of je je kind goed begrepen hebt, herhaal je het verhaal in zijn/haar woorden. Los de problemen (op school) niet voor je kind op, maar ga samen op zoek naar mogelijke oplossingen. Weeg voor en nadelen van elke oplossing samen af en kom tot de oplossing die de meeste kans op succes heeft. Controleer achteraf ook of de voorgestelde oplossing echt werkt. Zoek ook contact met de school.
Als ouders altijd geheimzinnig doen over hun eigen verdriet, boosheid of angst maar ook over hun vreugde of trots, leren kinderen dat in hun gezin gevoelens geen plaats krijgen. Leer je kind negatieve gevoelens uit te drukken. Luister eerst en geef pas dan troost en goede raad. Sommige kinderen vinden het fijn om ontspanningsoefeningen te doen.
Gedrag dat je beloont, komt vaak terug. Gedrag dat je negeert, verdwijnt geleidelijk. Moedig gezond gedrag aan. Geef aandacht aan wat goed gaat. Laat je kind zien dat hij/zij sterk is, veel kan, plezier heeft, creatief is, zich inzet, geniet van de omgang met leeftijdsgenootjes. Zo voorkom je dat je kind zich nestelt in de rol van de zieke, van het kind met pijn. Stimuleer je kind om te gaan spelen, te experimenteren, veel uit te proberen. Ouders met een kind met pijnklachten remmen dat kind vaak af. Zo bestraf je gezond gedrag. Moedig je kind aan om pijn te verdragen: "Het is erg flink om ondanks je buikpijn toch je huiswerk te maken, toch te lezen, toch even je kleren op te ruimen."
Neem bij pijnklachten een verzorgende houding aan, maar vermijd overdreven aandacht. Laat je kind eventueel rusten op een rustige plaats (je kan immers de pijn van het kind niet wegnemen). Zeg je kind dat hij/zij mag terugkomen als de pijn over is (je nodigt je kind uit om zo snel mogelijk normaal te functioneren en zonder gezichtsverlies zijn/haar 'zieken'kamer te verlaten). Als je kind lang wegblijft, ga je even kijken en vragen hoe het gaat. Beperk de aandacht tot een minimum. Als je kind terug komt komt, feliciteer je hem/haar omdat de pijn over is (je beloont gewenst gedrag).
- Meest voorkomende oorzaken buikpijn
- Heeft je kind faalangst?
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerOuders denken meestal wel te weten wat ze moeten doen bij een ongelukje met..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemEen relaxte baby, hoe dan?! Een relaxte baby, wie wil dit niet? Een pasgeboren..
Bekijk agenda itemOm je goed voor te bereiden op het leven met een kleintje organiseert samenwerkingsverband..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda item