logo-loes

Hoe leer je je peuter omgaan met de tablet en smartphone?

Peuters en kleuters kijken in deze tijd dagelijks televisie en gebruiken de tablet, iPad en smartphone voor een spelletje of een filmpje. De nieuwe media bieden nieuwe mogelijkheden. Kinderen kunnen met het gebruik van media, zoals smartphones, bijvoorbeeld hun taalontwikkeling en (sociale) leervaardigheden verbeteren.

Veel kleine kinderen vinden media leuk en het past bij hun manier van leren, kijken en ontspannen. Dankzij de tablet en touchscreen is het voor de allerkleinsten niet moeilijk om een spelletje te starten of een app aan te klikken. Deze ontwikkelingen vragen wel wat van jou als ouder. Het is nodig om je peuter of kleuter te begeleiden. Hoe doe je dat? Lees de tips:

Tip 1: Samen op de tablet

Media kijken en gebruiken doe je samen. Peuters en kleuters kijken het liefst samen met een volwassene tv, tablet, smartphone etc. Kleuters willen graag praten over wat ze zien en horen of lezen. Zo kunnen ze vragen stellen en hun mediaervaringen delen. Dat is gezelliger en het legt een goede basis, namelijk open bespreken wat je kind on- en offline meemaakt.

Tip 2: Passende inhoud

Zorg voor passende inhoud en kwaliteit. Jonge kinderen hebben moeite om te onderscheiden wat echt is en wat niet. Te veel spanning en emoties is bij heel veel kinderen niet nodig. Vaak zijn eenvoudige verhaaltjes met veel herhaling (herkenbaarheid) en een goede afloop al goed.

Tip 3: Kijk online mee

Houd in de gaten wat je kind ziet of hoort. Jonge kinderen kunnen nog niet herkennen of iets reclame is of niet. Van harde geluiden en eng uitziende of dreigende karakters worden ze soms bang. Ook kleuters kunnen hun eigen gevoelens nog niet goed benoemen. Troosten en afleiding helpt.

Tip 4: Even geen televisie

Jij bent het belangrijkste voorbeeld voor je kind. Wees je daarvan bewust en laat je kind zien dat media leuk zijn, maar dat het niet altijd hoeft. Zet de tv dus uit als niemand kijkt, leg die tablet een tijdje weg en stop met app-en als je gaat eten. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Tip 5: Beeldschermtijd

Beeldschermtijd met mate! Stoeien, buitenspelen, samen spelen, voetballen, zingen, dansen etc. is ook leuk om te doen en belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Houd de tijd dat je kind voor een beeldscherm zit in balans met de tijd dat je peuter actief beweegt en buiten is.

Misschien vind je deze tips ook interessant:

Meer informatie

  • Wil je weten of een tv programma, game of app geschikt is voor je kind? Kijk op Mediasmarties
  • Werk jij op een kinderopvang of peuterspeelzaal en wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk Sardes
  • Of bezoek Kennisnet.nl