Kinderen die webcams gebruiken, kunnen niet alle gevaren van webcamgebruik herkennen. Op dit moment hebben de meeste kinderen hun eerste seksuele ervaringen via internet en daar loopt het iets anders dan in real life. Ze kunnen bijvoorbeeld erotisch gaan chatten, of hun kleren uittrekken voor de webcam. Met name dat laatste heeft specifieke risico’s, die je als ouder moet bespreken met je kind.
Om te beginnen moet je je kind duidelijk maken dat hij/zij zich nooit onder druk moet laten zetten: doe alleen iets wat je zélf wilt, en nooit alleen maar omdat anderen het van je vragen. Dat geldt niet alleen in het echte leven, maar ook op het internet. Juist bij de webcam kan daar nog iets bijkomen, namelijk chantage. "Als je nu niet helemáál uit de kleren gaat, zal ik de beelden die ik nu al heb, openbaar maken." Druk je kind op het hart dat je zelfs in zo’n situatie nooit over je eigen grenzen heen moet gaan, en dat je het gewoon aan je ouders moet melden. Zeg erbij dat je niet boos zult worden en dat jullie het samen zullen oplossen als zoiets zich voor mocht doen.
Breng je kind op de hoogte van de (online) risico’s. Het belangrijkste gevaar is, zoals hierboven al genoemd, dat je gechanteerd kunt worden met de beelden die je hebt verzonden. Mensen met verkeerde bedoelingen kunnen de beelden gebruiken om een kind te dwingen steeds een stapje verder te gaan. Maar ook andere vormen van misbruik of oneigenlijk gebruik komen regelmatig voor. Zo kunnen leeftijdsgenoten webcamvideo's, bij wijze van misplaatste grap, rond gaan zenden, of op een site als YouTube publiceren.
En ten slotte moet je er altijd rekening mee houden dat zelfs de beelden die je naar een vertrouwd persoon hebt gezonden, zoals het geval kan zijn bij een meisje dat iets leuks wil doen voor haar vriendje, later misbruikt kunnen worden. Relaties kunnen uitgaan en boze exen kunnen wraak nemen.
De bovengenoemde risico’s kun je vrij gemakkelijk bespreken en je kind zal ze snel begrijpen. Wat een kind van 12 echter niet begrijpt, zijn de gevoelens en de manipulatie die hierbij een rol spelen. Daarom is het goed als u probeert om zoveel mogelijk te praten over 'gevoelens'. Maak je kind sterk in zijn/haar bewustzijn en de keuzes die hij/zij heeft. Wacht niet te lang, want 12 jaar is toch wel ongeveer de grens dat tieners daar nog voor open staan.
- Alles over mediawijsheid en kinderen
- Gebruik telefoon en smartphone bij kinderen
- Hoe sociaal is jouw kind op internet?
- Verliefd op internet - Over het internetgedrag van pubers, door Justine Pardoen en Remco Pijpers. Uitgeverij: SWP. ISBN: 9066657847. Prijs € 14,90.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDe Billy Boem club is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar die opgroeien in/rondom stress- en spanningsvolle (thuis)situaties. Meld je nu aan, de start is 19 januari 2021
Bekijk agenda itemHet MammaCafé is een gezellige plek waar je in contact komt met andere (aanstaande) ouders. De toegang is gratis, je betaalt alleen voor koffie/thee.
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen zes..
Bekijk agenda itemVerdwijnt je zoon onmiddellijk in het gamen als hij thuiskomt en is het soms zelfs lastig om dit te onderbreken voor het avondeten? Is je dochter voortdurend met haar smartphone bezig en lijkt het ‘online leven’ soms belangrijker dan het ‘echte leven’? Zijn Fortnite, YouTube, Instagram, of Snapchat belangrijker dan sporten, of met elkaar iets doen? Vinden ze het lastig om zich op huiswerk te concentreren omdat ze steeds afgeleid raken door een appje of social media?
Bekijk agenda itemHet is een club voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis en in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van spanning en stress. Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven.
Bekijk agenda itemOpgroeien in een gezin stress, spanning of psychische problemen, heeft op kinderen een grote impact. Daarom wordt de kinderclub “Billy Boem” georganiseerd. Hier leren de kinderen met lastige situaties en emoties om te gaan.
Bekijk agenda item