Gebruikt jouw kind de webcam zonder risico's?

Kinderen die webcams gebruiken, kunnen niet alle gevaren van webcamgebruik herkennen. Op dit moment hebben de meeste kinderen hun eerste seksuele ervaringen via internet en daar loopt het iets anders dan in real life. Ze kunnen bijvoorbeeld erotisch gaan chatten, of hun kleren uittrekken voor de webcam. Met name dat laatste heeft specifieke risico’s, die je als ouder moet bespreken met je kind.

Tip 1: Chantage via de webcam

Om te beginnen moet je je kind duidelijk maken dat hij/zij zich nooit onder druk moet laten zetten: doe alleen iets wat je zélf wilt, en nooit alleen maar omdat anderen het van je vragen. Dat geldt niet alleen in het echte leven, maar ook op het internet. Juist bij de webcam kan daar nog iets bijkomen, namelijk chantage. "Als je nu niet helemáál uit de kleren gaat, zal ik de beelden die ik nu al heb, openbaar maken." Druk je kind op het hart dat je zelfs in zo’n situatie nooit over je eigen grenzen heen moet gaan, en dat je het gewoon aan je ouders moet melden. Zeg erbij dat je niet boos zult worden en dat jullie het samen zullen oplossen als zoiets zich voor mocht doen.

Tip 2: Misbruik online beelden

Breng je kind op de hoogte van de (online) risico’s. Het belangrijkste gevaar is, zoals hierboven al genoemd, dat je gechanteerd kunt worden met de beelden die je hebt verzonden. Mensen met verkeerde bedoelingen kunnen de beelden gebruiken om een kind te dwingen steeds een stapje verder te gaan. Maar ook andere vormen van misbruik of oneigenlijk gebruik komen regelmatig voor. Zo kunnen leeftijdsgenoten webcamvideo's, bij wijze van misplaatste grap, rond gaan zenden, of op een site als YouTube publiceren.
 
En ten slotte moet je er altijd rekening mee houden dat zelfs de beelden die je naar een vertrouwd persoon hebt gezonden, zoals het geval kan zijn bij een meisje dat iets leuks wil doen voor haar vriendje, later misbruikt kunnen worden. Relaties kunnen uitgaan en boze exen kunnen wraak nemen.

Tip 3: Online bewustzijn

De bovengenoemde risico’s kun je vrij gemakkelijk bespreken en je kind zal ze snel begrijpen. Wat een kind van 12 echter niet begrijpt, zijn de gevoelens en de manipulatie die hierbij een rol spelen. Daarom is het goed als u probeert om zoveel mogelijk te praten over 'gevoelens'. Maak je kind sterk in zijn/haar bewustzijn en de keuzes die hij/zij heeft. Wacht niet te lang, want 12 jaar is toch wel ongeveer de grens dat tieners daar nog voor open staan.

Meer mediatips

- Alles over mediawijsheid en kinderen
- Gebruik telefoon en smartphone bij kinderen
- Hoe sociaal is jouw kind op internet?

Meer lezen

- Verliefd op internet - Over het internetgedrag van pubers, door Justine Pardoen en Remco Pijpers. Uitgeverij: SWP. ISBN: 9066657847. Prijs € 14,90.

(2251 6568 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven