Wat moet je doen als de bevalling begint?

Welke voorbereidingen moet je getroffen hebben voordat de bevalling begint? Lees het in deze checklist. Samen met een verloskundige heeft LOES namelijk een lijstje voor je gemaakt wat je moet klaarzetten voor de bevalling. 

Wat doen jullie en zetten jullie klaar als de bevalling (thuis) begint?

 • Verwarming aan in bevallings- en babykamer (circa 23-25°C);
 • 2 kruiken in het bedje en 2 hydrofieldoeken of 2 kruikenzakken;
 • Kraampakket in de bevallingskamer (niet uitpakken);
 • 10 gewassen en gestreken hydrofieldoeken in de bevallingskamer in een plastic zak (voor het afdrogen van de baby en om spullen steriel op te leggen);
 • 2 emmers + 1 vuilniszak;
 • Po binnen handbereik;
 • Goed licht / zaklamp (batterijen);
 • Zeil op matras;
 • Tafeltje of strijkplank;
 • Eventueel kraamzorg bellen (vooraankondiging);
 • Ziekenhuiskoffer voor eventuele ziekenhuisbevalling (ook bij thuisbevalling);
 • Zet 's nachts de buitenverlichting aan;

Wanneer bel je de verloskundige?

Zoals jullie hebben afgesproken met de verloskundige. Vaak staat dit ook vermeld op de site van je verloskundigenpraktijk of het ziekenhuis waar je onder controle bent.

Waar kun je bevallen in Twente?

Je kunt thuis bevallen als dit je voorkeur heeft en als het medisch verantwoord is. Of je gaat naar het ziekenhuis; het MST in Enschede of ZGT in Almelo. Hieronder vind je meer informatie.

Bevallen in MST Enschede

In het Vrouw Kind Centrum (VKC). Koningsplein 1, 7512 KZ Enschede. Tel. 053 487 2000.

Parkeren
Parkeer je auto in de van H.J. van Heek-parkeergarage op de 2e etage. Hier zijn parkeerplaatsen gereserveerd voor zwangeren. Je kunt hier parkeren als je een geplande bevalling hebt (bijvoorbeeld geplande keizersnede of inleiding).

Bij spoed of als je bevalling al begonnen is en je wilt in het ziekenhuis bevallen, mag je parkeren bij de spoedpost (Beltstraat 70, 7512 AA Enschede). Degene die jou naar het ziekenhuis rijdt, kan op het knopje bij de slagboom van de spoedpost drukken waarna je kunt parkeren op de daarvoor aangewezen parkeerplaatsen. Vaak rijdt je eigen verloskundige achter jullie aan.  

Rolstoel
In de H.J. van Heek-parkeergarage, bij de hoofdingang en de spoedpost staan rolstoelen klaar. Je hebt een 2 euro muntstuk nodig om de rolstoel te kunnen gebruiken.

Route in het MST
Volg in het ziekenhuis de borden met route H11, het Vrouw Kind Centrum (VKC). Gebruik de lift naar de 1e etage (verloskamers).

Melden bij aankomst
Overdag meld je je bij de balie van het Vrouw en Kind Centrum recht tegenover de lift. Na 20.00 uur bel je aan; je wordt dan zo snel mogelijk opgehaald en naar de verloskamer gebracht.

Bevallen in ZGT Almelo

Parkeren
Tussen 07.00 uur en 21.00 uur bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Adres: Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo. Tel. 088 708 7878. Tussen 21.00 uur en 07.00 uur neem je de ingang van de spoedpost aan de achterkant van het ziekenhuis. Adres: Soeteman 12, 7609 Almelo (volg de borden spoedpost). Bij echte spoed mag je parkeren bij de 2e slagboom naast de spoedpost.

Rolstoel
In de centrale hal van het ziekenhuis staan rolstoelen klaar.

Route in het ZGT
Volg in het ziekenhuis de borden met route 1.2 (1e verdieping, afdeling geboorte van het Moeder Kind Centrum). Vanuit de hoofdingang loop je rechtdoor. Volg route 1.2 linksaf. Ga met de trap of lift naar de 1e verdieping. Vanuit de trap of lift ga je rechtsaf, volg route 1.2. Aan het begin van de gang aan je rechterhand vind je de polikliniek verloskunde.

Melden bij aankomst
Meld je bij de balie of via de intercom bij de polikliniek verloskunde. Je wordt dan zo snel mogelijk opgehaald en naar de geboortekamer gebracht. Bij spoed melden bij de receptie van de spoedpost.

Extra tip
Zorg dat er voldoende benzine in de tank zit!

LOES wenst je een goede bevalling en fijne kraamtijd!

Meer informatie

- Bereid je voor op de bevalling?
- Welke spullen schaf je aan voor je baby?

(2616 7800 beoordelingen)
Terug naar boven