Welke infectieziekten brengen een extra risico met zich mee tijdens zwangerschap?

De kans dat je tijdens een zwangerschap een infectieziekte krijgt, is niet groter dan buiten de zwangerschap. Wel kan een infectieziekte in de zwangerschap meer risico’s met zich meebrengen omdat bij veel infecties niet alleen jij, maar ook je ongeboren kind besmet kan worden.

Het gaat daarbij om onderstaande infectieziekten

BMR vaccinatie

Als je een BMR vaccinatie hebt gehad, is het advies om minimaal 3 maanden te ‘wachten’ met zwanger worden en een anticonceptie middel te gebruiken.

 

22 weken prik

Ben jij 22 weken of langer zwanger? Dan kun je bij de GGD Twente Jeugdgezondheid terecht voor de kinkhoestvaccinatie (ook wel 22 weken prik genoemd). De prik is gratis voor alle zwangere vrouwen.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Vooral gevaarlijk voor baby`s die nog niet zijn ingeënt. Of die nog niet genoeg prikken hebben gehad. Vaccinatie (inenting) van baby’s kan pas vanaf zes weken na de geboorte.

Een goede manier om pasgeboren baby's tegen kinkhoest te beschermen is: het inenten (vaccineren) van zwangere vrouwen. Je lichaam maakt dan antistoffen aan tegen kinkhoest. Je ongeboren baby krijgt de antistoffen via de navelstreng.

Wanneer vaccineren?

Vanaf 22 weken van je zwangerschap kun je je inenten tegen kinkhoest.  De vaccinatie moet je elke zwangerschap opnieuw halen.

Klik hier voor meer informatie en het maken van een afspraak.

 

Koorts

Ben je zwanger en heb je koorts? Neem dan paracetamol om de koorts te verlagen.

 

 

Neem voor meer informatie contact op met je huisarts of je verloskundige.
 

(2401 7094 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven