Welke infectieziekten brengen een extra risico met zich mee tijdens zwangerschap?

De kans dat je tijdens een zwangerschap een infectieziekte krijgt, is niet groter dan buiten de zwangerschap. Wel kan een infectieziekte in de zwangerschap meer risico’s met zich meebrengen omdat bij veel infecties niet alleen jij, maar ook je ongeboren kind besmet kan worden.

Het gaat daarbij om onderstaande infectieziekten

 • Mazelen. Lees hier de folder van de GGD over mazelen
 • Rode hond. Lees hier de folder van de GGD over rode hond
 • Waterpokken.
 • Cytomegalie. Dit wordt veroorzaakt door een herpesvirus via direct en indirect contact met lichaamsvloeistoffen. De incubatietijd is 3 tot 12 weken. Zorg, om besmetting te voorkomen, voor een goede handhygiëne. Draag handschoenen tijdens het verschonen van andere kinderen/volwassenen
 • Zika virus.  Lees bij het RIVM meer over:  
  - Zika koorts 
  - Hoe u zich tegen muggen kunt beschermen
  - In welke landen Zika virus voorkomt
  - Zika Koorts en zwangerschap

BMR vaccinatie

Als je een BMR vaccinatie hebt gehad, is het advies om minimaal 3 maanden te ‘wachten’ met zwanger worden en een anticonceptie middel te gebruiken.

 

22 weken prik

Ben jij 22 weken of langer zwanger? Dan kun je bij de GGD Twente Jeugdgezondheid terecht voor de kinkhoestvaccinatie en de griepprik (van oktober t/m maart). Deze prikken zijn gratis voor alle zwangere vrouwen.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Vooral gevaarlijk voor baby`s die nog niet zijn ingeënt. Of die nog niet genoeg prikken hebben gehad. Vaccinatie (inenting) van baby’s kan pas vanaf zes weken na de geboorte.

Een goede manier om pasgeboren baby's tegen kinkhoest te beschermen is: het inenten (vaccineren) van zwangere vrouwen. Je lichaam maakt dan antistoffen aan tegen kinkhoest. Je ongeboren baby krijgt de antistoffen via de navelstreng.

De griepprik is de beste bescherming voor pasgeboren baby's tegen mogelijke ernstige gevolgen van griep. Ook heb jijzelf na de griepvaccinatie minder kans op ernstige gevolgen van griep.

Wanneer vaccineren?

Vanaf 22 weken van je zwangerschap kun je de kinkhoestvaccinatie en de griepprik krijgen. De vaccinatie moet je elke zwangerschap opnieuw halen.

Klik hier voor meer informatie en het maken van een afspraak.

 

Koorts

Ben je zwanger en heb je koorts? Neem dan paracetamol om de koorts te verlagen.

 

 

Neem voor meer informatie contact op met je huisarts of je verloskundige.
 

(2488 7333 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven