Wat is het verschil tussen vaders en moeders?

Veel vaders hebben regelmatig een papadag, een vrije dag die helemaal in het teken staat van de opvoeding van hun kinderen. Vaak is moeder die dag aan het werk. Vroeger was die rolverdeling tussen vaders en moeders heel anders. De moeder zorgde meer voor de kinderen. LOES onderzocht de verschillen in opvoeden tussen vaders en moeders.

Vroeger en nu

Vanaf 1920 zorgde de man binnen een huwelijk voor het geld. De vrouw deed het huishouden en de opvoeding van de kinderen. Vanaf 1960 veranderde dit. Nu is dat dus helemaal anders. Mannen nemen steeds meer over in de huishouding. En vaders zijn meer betrokken bij de opvoeding.

Activiteiten

Vaders en moeders gaan anders om met het motiveren en stimuleren van hun kind. Vaders zijn meer praktisch en gericht op het wedstrijdelement. Moeders hebben meestal meer aandacht voor relaties en het gedrag van het kind. Spelen met hun kinderen doen vaders en moeders vaak op dezelfde manier.

Zorgzaam

Moeders zijn vaak meer zorgzaam voor hun kind. Dit komt doordat de moeder veel lichamelijke inspanning heeft moeten leveren voor de geboorte van hun kind. De moeders zorgen volgens onderzoek nog steeds het meest voor de kinderen. Je kan denken aan het eten geven, verschonen en spelen met het kind. En moeders werken vaker minder uur per week dan vaders. Hierdoor brengt de moeder meer tijd door met de kinderen.

Communicatie

De manier van communiceren door de vader en de moeder met hun kind is vaak hetzelfde. Dit is vooral zo wanneer de kinderen klein zijn. Ouders kijken het kind aan wanneer het een baby is en proberen zijn of haar aandacht te krijgen. En wachten op een reactie van het kind. Toch hebben moeders altijd een voorsprong. Dit komt omdat moeders meer met hun kind doen. Zij zien bijvoorbeeld eerder de eerste kleine ontwikkelingen van hun kind. En hebben soms een hechtere band met hun kind.

Vaders praten vaker op een directe manier met hun kind. Ze stellen meer ‘w-vragen’ (wie, waar, wat, wanneer en waarom). Ze vragen eerder naar dingen die gebeurd zijn. En vaders vragen meer naar verklaringen. Moeders reageren vaak vriendschappelijk naar hun kinderen. Moeder reageert meer meelevend. Een voorbeeld: je jongste dochter komt ‘s avonds te laat thuis met een rood hoofd. Moeder zal eerder zeggen dat haar dochter wel eens verliefd zou kunnen zijn.

Beschermend

Vaders letten vaak meer op risico’s en zijn beschermend. De vader vraagt: wie is die jongen of dat meisje waar jij verliefd op bent? En waar komt hij/zij vandaan? Wanneer is de verliefdheid begonnen? Wat voor werk of studie doet hij/zij? Door het stellen van de ‘w-vragen’ wordt de vader ook wel gezien als een brug naar de sociale contacten die het gezin aangaat buiten het gezin. De moeder zorgt voor de meeste sociale contacten buiten het gezin.

Meer tips van LOES

(15762 45963 beoordelingen)
Terug naar boven