Wat is Eigen kracht?

Soms kun je het even niet alleen. Er is plotseling iets veranderd in je leven en de situatie is te ingewikkeld om alleen op te lossen. Bijvoorbeeld als er problemen zijn rondom de opvoeding of als iemand een handicap of ziekte heeft die zijn/ haar leven beperkt. Maar ook bij echtscheiding, dreigende schooluitval van je kind of huisuitzetting kan je hulp van anderen goed gebruiken. Waar liggen de oplossingen? Wie mag meebeslissen?

Tip:
Een Eigen Kracht-conferentie kan je helpen

Tijdens zo’n bijeenkomst maak je samen met de mensen die je hiervoor uitnodigt, denk aan je familie, vrienden, collega’s, die al op de hoogte zijn van de situatie, een plan. Een plan waarmee iedereen kan werken en waar iedereen achter staat. Een Eigen Kracht Conferentie lijkt in die zin op de noaberhulp van vroeger.

Een coördinator, geen hulpverlener, van de Eigen Kracht Centrale, kan bij je thuis komen om de situatie te bespreken. Hij of zij zal aan jou en je familie vragen wie jullie voor de Eigen Kracht-Conferentie willen uitnodigen. De coördinator bezoekt deze mensen, bespreekt de situatie en vraagt of ze bij de bijeenkomst aanwezig willen zijn. De coördinator bespreekt vervolgens met jou waar en wanneer je de bijeenkomst wilt houden. Hij of zij zorgt voor alles: regelt locatie, eten en drinken enzovoort.

De bijeenkomst kent drie onderdelen:

1. De aanleiding voor de bijeenkomst wordt besproken en er wordt informatie gegeven.
2. Je gaat samen met de mensen die je hebt uitgenodigd een plan maken. Wat heb jij en eventueel jouw gezinsleden nodig, zodat de problemen opgelost worden?
3. Het plan wordt gepresenteerd aan de coördinator. Soms kan professionele hulpverlening deel uitmaken van het plan. Tot slot spreekt men af wie wat doet en wanneer iedereen weer bijeenkomt om te kijken hoe het gaat met de uitvoering van het plan.

Wanneer een Eigen Kracht Conferentie?

Een Eigen Kracht-conferentie kan worden ingezet in alle situaties waarin een plan moet komen om te zorgen dat de lastige situatie waarin je zit verbeterd wordt.

Voorbeelden

Joost heeft een ernstige ziekte. Drie keer per week rijden zijn ouders met hem naar het ziekenhuis, maar ook thuis vergt de verzorging veel van de ouders. Voor de ouders bleef er weinig tijd over voor hun andere kind en voor hen zelf. Tijdens de Eigen Kracht-conferentie hebben zij met familie, vrienden en buren praktische oplossingen gezocht. Regelmatig gaat nu iemand anders met Joost naar het ziekenhuis en zorgen alle betrokkenen er met elkaar voor dat de ouders iets kunnen ondernemen met hun andere kind en met elkaar.

Na een scheiding moet Mieke haar drie kinderen alleen opvoeden. Ze heeft financiële problemen en vindt het moeilijk om werk, huishouden en opvoeding te combineren. Ze weet niet meer hoe ze het allemaal voor elkaar kan krijgen. Samen met familie, vrienden, school en buren wordt ze nu geholpen. Neef Frans helpt haar om de financiële problemen op te lossen, de buurvrouw brengt elke week de jongste dochter naar de voetbal, zus Nelleke maakt met Mieke wekelijks een schema zodat Mieke overzicht houdt en grip krijgt op haar taken en dergelijke.

Hoe vraag ik een Eigen Kracht-conferentie aan?

Je kan bij de Eigen Kracht Centrale een Eigen Kracht-conferentie aanvragen. Vind je dit moeilijk, dan is er misschien iemand in je omgeving die contact met de centrale wil opnemen.

contactformulier of bel met 085-0498564.

Kosten
Gratis

Je kunt ook voor meer informatie terecht bij LOES.

 

 

(848 2553 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven