Valkuilen voor ouders

Het talent om kinderen op te voeden komt niet elke ouder zomaar aangewaaid. Het kost tijd om de nodige kennis op te  doen en vaardigheden te ontwikkelen om je kinderen goed te kunnen begeleiden in hun groei en ontwikkeling. In de dagelijkse omgang met kinderen doen zich allerlei valkuilen voor. Die maken het opvoeden soms moeilijk en kunnen de  nodige stress opleveren. Hieronder volgen een aantal veel voorkomende valkuilen.

Vulkuil 1: Negatieve aandacht geven

Kinderen negatieve aandacht geven: Sommige ouders reageren alleen op lastig gedrag. Met die aandacht beloon je onbedoeld het ongewenste gedrag. Daarmee wordt de kans groter dat je kind zich vaker zo zal gedragen.

Vulkuil 2: Kinderen met rust laten als ze stil zijn

Kinderen vooral met rust laten als ze stil zijn: Sommige ouders vergeten te reageren wanneer kinderen zich goed gedragen of leuk aan het spelen zijn. Daarmee laten ze een kans lopen om dit gedrag juist te bevestigen en aan te moedigen, bijvoorbeeld door te prijzen. Als je als ouder goed gedrag geen aandacht geeft, zal het steeds minder  voorkomen. 

Vulkuil 3: De perecte ouder willen zijn

De perfecte ouder willen zijn: Ouders zijn ook maar mensen en maken fouten. De truc is vooral om niet steeds dezelfde fouten te maken. Perfecte ouders bestaan niet. Als je dat krampachtig blijft nastreven, levert het alleen maar stress, teleurstelling, frustratie en schuldgevoel op. 

Vulkuil 4: Een modelkind willen hebben

Het modelkind willen hebben: Ook kinderen zijn niet perfect. Hooggespannen of niet-realistische verwachtingen  over hoe je kind moet zijn, leiden vaak tot teleurstellingen en conflicten. Alle kinderen zullen van tijd tot tijd zeuren, klagen, rommel maken, het  niet met hun ouders eens zijn of overstuur raken. De manier waarop je als ouders  met dit gedrag omgaat bepaalt of je kind er mee doorgaat of zijn/haar gedrag verbetert.

Gerelateerde artikelen:

(1358 4066 beoordelingen)
Terug naar boven