Kindermishandeling en -verwaarlozing. Hoe herken je het en hoe kun je een kind helpen? Bij het schoolplein of bij jou in de buurt zie je veel kinderen. Soms valt een kind je op. Dat kan zijn omdat het kind er onverzorgd uitziet, vaak in z'n eentje loopt of omdat zijn vader of moeder vaak tegen hem snauwt. Je hebt het idee dat dit kind het thuis niet zo fijn heeft. Vermoed je dat er sprake is van verwaarlozing of mishandeling? Dan zijn dit de tips.
Je hebt het idee dat een kind verwaarloosd of mishandeld wordt, maar je twijfelt ook. Dat is heel normaal. Bijna iedereen, of je nou professional bent of niet, moet een drempel over om een eerste stap te zetten en in actie te komen. Want: heb je het wel goed gezien, valt het allemaal wel mee, of zijn er anderen die de situatie beter kennen en het beter in kunnen schatten? Dat zijn begrijpelijke twijfels. Daarom is het goed om advies te vragen. Regel één: je bent niet alleen. Zoek mensen die je verder kunnen helpen. Neem je gevoel serieus en doe er vervolgens wat mee. Praat er bijvoorbeeld met iemand over. Met een vriend, familielid, collega, buurvrouw of leerkracht. Vaak kom je samen op goede ideeën hoe hiermee om te gaan. En mensen kunnen je steunen als het voor jou lastig wordt.
Als er sprake is van kindermishandeling of -verwaarlozing, kun je dat soms merken aan bepaalde dingen. Aan hoe ouders met hun kind omgaan, de kleren die het kind aan heeft of hoe het zich gedraagt. Let op de signalen van kindermishandeling. Als je de signalen kent, kun je het verschil maken voor een kind!
Blijf niet zelf tobben met jouw vermoeden van kindermishandeling, maar bel of mail met Veilig Thuis Twente. De medewerkers van Veilig Thuis kunnen je adviseren over alles wat met kindermishandeling te maken heeft. Telefoonnummer van Veilig Thuis is: 0800-2000.
Wat bespreek je met Veilig Thuis?
Anoniem
Je kunt anoniem bellen met Veilig Thuis. Niemand komt te weten dat je advies hebt gevraagd. Ook als Veilig Thuis een onderzoek start naar de aard en ernst van de mishandeling, blijft jouw melding anoniem.
Veilig Thuis: ook als je zelf hulp nodig hebt
Ook als je zelf hulp nodig hebt, omdat jij of je partner bijvoorbeeld je kind niet meer goed verzorgt, het uitscheldt of als je vanuit een gevoel van machteloosheid zelf geweld gebruikt, kun je bij Veilig Thuis of bij je huisarts terecht. Het is goed om hulp te zoeken. Je gunt je kind immers het beste.
Ieder mens heeft een plek nodig waar hij zich prettig en welkom voelt. Dit geldt voor mishandelde kinderen nog meer, omdat thuis voor hen vaak niet veilig is. Misschien kun je zelf die plek bieden. Een kopje thee, een gesprek, oprechte aandacht.
Als bekend wordt dat je kind (vermoedelijk) seksueel misbruik heeft meegemaakt, dan staat je leven even helemaal op de kop. Toch kunnen ouders en verzorgers juist in deze fase veel doen voor hun kind. Het Centrum Seksueel Geweld geeft daarom enkele adviezen in het document 'Tips voor ouders en verzorgers'. Ook ontwikkelde het Centrum Seksueel Geweld diverse vlogseries over seksueel misbruik. In deze korte video’s geven ze antwoorden op veelgestelde vragen.
Als ouder speel je een belangrijke rol in de seksuele opvoeding van je kind. Toch is het niet altijd gemakkelijk om met je kind over seksualiteit te praten. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.
Kinderen die willen praten over de problemen thuis, kunnen bellen of chatten met een medewerker van de Kindertelefoon. Als het kind dat nodig heeft, kun je deze gegevens doorgeven:
Volg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemNa een scheiding laat je elkaar als partners los, maar (bijna altijd) blijf..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda itemEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemNatuurlijk wil jij als ouder het beste voor je kind. Maar soms kan het opvoeden..
Bekijk agenda item