Het kan iedereen overkomen: het krijgen van vervelende anonieme mailtjes, uitgescholden of bedreigd worden via mail, chatbox, tweet of sms. Of op internet je foto's of privégegevens vinden die een ander heeft geplaatst. Vaak weten ouders niet dat hun kind op deze manier wordt gepest of zelf een pester is.
Veel ouders vinden het moeilijk om met hun kind te bespreken wat er allemaal gebeurt in de online wereld waar kinderen elkaar ontmoeten. Niels Baas, voorlichter en oprichter Cyberpesten De Baas en docent en onderzoeker bij de Universiteit Twente, heeft een aantal tips ontwikkeld over hoe ouders met hun kinderen in gesprek kunnen blijven over online pesten.
Wees (expliciet) positief over de online wereld (ook al bent je het misschien niet). Zorg er voor dat je kind thuis een openlijk kan praten over (internet)problemen en leuke belevenissen. Voordat ze al aan de orde zijn, dit is erg belangrijk voor je kind. Vergelijk het met het praten over de sportclub of het voeren van een telefoongesprek.
Durf zelf de online wereld ook te betreden. Wees oprecht betrokken en kijk eens met je kind mee tijdens het gamen. Dit is heel handig, want nu kan je zelf ontdekken waar je kind het over heeft. Je kunt vrienden worden met je kind en zijn of haar profielen in de gaten houden.
Vraag je kind om een rondleiding op internet, draai de rollen eens om. Wanneer je als ouder echt geinteresseerd bent willen kinderen best graag laten zien wat ze allemaal doen online. Je moet er alleen wel zelf om vragen.
Controle en regels zijn nodig! Leg ook uit waarom. Soms moet er wel gecheckt worden of alles goed gaat, maar doe dat niet stiekem. Leg uit waarom en vertel over de gevaren die de internetwereld met zich mee brengt. Zo zijn er pedofielen op plekken waar jongeren samen komen dus spreek af dat je kind geen afspraken maakt met vreemden. En zorg dat je kind aan jou aangeeft wanneer hij of zij twijfelt over iets op internet.
Geef je kind waar nodig tips en advies. Vaak gaat het om simpele opvoedkundige tips waar geen ingewikkelde internetvaardigheden voor nodig zijn. Bijvoorbeeld: hoe zeg je iets? Wat doe je wanneer een volwassene je iets vraagt wat jij niet wilt? Hoe kun je iemand blokkeren?
- Wordt jouw kind gepest op school?
- Gaat jouw kind met tegenzin naar school?
- Pest jouw kind anderen online?
- Pesten via WhatsApp en Instagram
- Sexting en grooming
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWe zijn net een bedrijf thuis; het loopt volgens planning maar toch voel ik..
Bekijk agenda itemDeze webinar is bedoeld voor aanstaande ouders van een eerste kindje. Of als..
Bekijk agenda itemStress hoort bij het leven, maar in Coronatijd loopt het soms wel eens op. De..
Bekijk agenda itemDr. Aletta Smits geeft op humoristische wijze uitleg over het puberbrein.
Bekijk agenda itemMet de komst van een kindje komt er veel op jullie af. Een goede voorbereiding..
Bekijk agenda item