Pesten komt veel voor op school. Het kan zich afspelen in het zicht van andere kinderen, maar meestal wordt het verborgen gehouden voor volwassenen. Hoe herken je dat als ouder toch? En hoe ga je om met je kind als het gepest wordt?
Je kind kan ander gedrag vertonen wanneer het gepest wordt. Je kind trekt zich terug, is verlegen, heeft een negatief zelfbeeld en lijkt bang of van streek. Ook niet meer naar school willen kan een pestsignaal zijn. Pesten kan voor je kind traumatisch zijn. Je wilt dus zorgen dat het stopt. Hoe doe je dat?
Negeer pesten nooit en laat het oplossen ervan niet over aan je kind. Praat met de leidinggevenden ter plekke.
Als je denkt dat je kind gepest wordt, moedig het dan aan te vertellen wat er is gebeurd en of het al langer speelt. Vraag naar alle details, ook naar de reactie van je kind.
Blijf rustig, zet alle feiten op een rij en zoek samen met je kind naar oplossingen.
Neem gevoelens van je kind serieus.
Oefen samen de oplossingen.
Met de opkomst van eerst nieuwe media en later sociale media, zijn kinderen steeds vaker online. Ook in deze online wereld komt het voor dat kinderen elkaar pesten. Loes geeft ouders eveneens advies hoe ze kunnen omgaan met digitaal pesten.
- Wordt jouw kind online gepest?
- Kind met tegenzin naar school?
- Pest jouw kind anderen online?
- Pesten op social media
- Wat is grooming?
- Wat is sexting?
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWe zijn net een bedrijf thuis; het loopt volgens planning maar toch voel ik..
Bekijk agenda itemDeze webinar is bedoeld voor aanstaande ouders van een eerste kindje. Of als..
Bekijk agenda itemDeze webinar is bedoeld voor ouders en verzorgers van kinderen in de leeftijd..
Bekijk agenda itemDr. Aletta Smits geeft op humoristische wijze uitleg over het puberbrein.
Bekijk agenda itemMet de komst van een kindje komt er veel op jullie af. Een goede voorbereiding..
Bekijk agenda item