Pesten komt veel voor op school. Het kan zich afspelen in het zicht van andere kinderen, maar meestal wordt het verborgen gehouden voor volwassenen. Hoe herken je dat als ouder toch? En hoe ga je om met je kind als het gepest wordt?
Je kind kan ander gedrag vertonen wanneer het gepest wordt. Je kind trekt zich terug, is verlegen, heeft een negatief zelfbeeld en lijkt bang of van streek. Ook niet meer naar school willen kan een pestsignaal zijn. Pesten kan voor je kind traumatisch zijn. Je wilt dus zorgen dat het stopt. Hoe doe je dat?
Negeer pesten nooit en laat het oplossen ervan niet over aan je kind. Praat met de leidinggevenden ter plekke.
Als je denkt dat je kind gepest wordt, moedig het dan aan te vertellen wat er is gebeurd en of het al langer speelt. Vraag naar alle details, ook naar de reactie van je kind.
Blijf rustig, zet alle feiten op een rij en zoek samen met je kind naar oplossingen.
Neem gevoelens van je kind serieus.
Oefen samen de oplossingen.
Met de opkomst van eerst nieuwe media en later sociale media, zijn kinderen steeds vaker online. Ook in deze online wereld komt het voor dat kinderen elkaar pesten. Loes geeft ouders eveneens advies hoe ze kunnen omgaan met digitaal pesten.
- Wordt jouw kind online gepest?
- Kind met tegenzin naar school?
- Pest jouw kind anderen online?
- Pesten op social media
- Wat is grooming?
- Wat is sexting?
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemNa een scheiding laat je elkaar als partners los, maar (bijna altijd) blijf..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda itemEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemNatuurlijk wil jij als ouder het beste voor je kind. Maar soms kan het opvoeden..
Bekijk agenda item