Vindt jouw puber het lastig om een opleiding of een beroep te kiezen?

Voor elke jongere komt het moment dat hij/zij een keuze moet maken voor werk of studie.
Sommigen weten heel duidelijk wat ze willen, maar voor anderen is het niet zo gemakkelijk om een keuze te maken. Daar komt nog bij dat jongeren in een fase zitten waarin ze nog bezig zijn zichzelf en de wereld om hen heen te ontdekken. Kortom, je kind weet nog niet goed wat hij/zij wil en wie hij/zij is.

Het uitgebreide aanbod van verschillende beroepen en opleidingen maakt het er ook niet gemakkelijker op. Vrienden zijn in deze levensfase steeds belangrijker, de keuze van hen heeft vaak ook invloed op de keuze van je kind.

Hoe kun je je kind het beste in deze fase begeleiden?

Tip 1

Onderschat je rol als ouder niet.

Tip 2

Bedenk dat je kind bezig is volwassen te worden. Geef hem/haar de ruimte en tijd om zichzelf te ontdekken ook al gaat dit niet altijd gelijk op met “maatschappelijke verplichtingen”. Op deze manier kun je misschien voorkomen dat je kind een te snelle, ondoordachte keuze maakt.

Tip 3

Je kunt voor je kind wat overzicht creëren door bijvoorbeeld samen de voors en tegens van een bepaalde keuze op een rijtje te zetten. Let wel op dat het uiteindelijk de keuze is van je kind en niet de jouwe!

Tip 4

Reageer niet teleurgesteld als je kind een keuze maakt die niet aan jouw verwachting voldoet maar heb daar respect voor en probeer belangstelling te tonen en blijf in gesprek.

Tip 5

Blijft je kind twijfelen over een opleiding, dan is een beroepskeuzetest een goed middel om inzicht te krijgen in zijn/haar interesses en competenties.

Tip 6

Als je kind wil stoppen met een opleiding, bespreek dan wat de redenen zijn en praat samen over een vervolg: stoppen of een andere studie. Misschien is er even een time-out nodig, je kind kan dan bijvoorbeeld werken tot hij/zij zeker is van een opleiding of beroep.

(3364 8890 beoordelingen)
Terug naar boven