Spijbelt jouw puber regelmatig?

Spijbelen, het met opzet missen van lessen of schooldagen, komt vaak voor op de middelbare school. De oorzaken zijn verschillend. Je puber kan bijvoorbeeld een afkeer hebben van bepaalde lessen of een leraar. Soms kan een andere activiteit ook de oorzaak zijn om weg te blijven uit de les. Spijbelen komt meer voor wanneer je puber niet goed presteert op school of wanneer hij/zij omgaat met andere pubers die spijbelen.

Tip 1: Toon interesse

Praat met je puber over zijn/haar dag. Laat blijken dat je geïnteresseerd bent. Zo merk je welke vakken hij/zij moeilijk of oninteressant vindt, of wanneer er problemen zijn met bepaalde leraren. Vraag door als je vermoedt dat je puber een les of een deel van de schooldag heeft gemist. Hij/zij zal zich vaak verraden als je tot in de detail vraagt hoe dingen zijn gegaan op school.

Tip 2: Wat zijn de regels op school

Onderzoek hoe de school omgaat met spijbelen. Laat weten hoe je door de school op de hoogte wil worden gebracht wanneer je puber zonder reden afwezig is. Breng altijd zelf de school op de hoogte als hij/zij niet komt wegens ziekte of een andere geldige reden.

Tip 3: Check onverwachts

Als je puber ’s ochtends als laatste het huis verlaat, bel dan in de loop van de dag eens naar huis of ga onverwachts kijken of hij/zij niet thuis blijft. Je kunt ook de buren vragen of ze hem/haar thuis hebben gezien tijdens de schooldag.

Tip 4: Bespreek het probleem

Bespreek het probleem met je puber. Vraag naar zijn/haar kant van het verhaal en zoek uit wat hij/zij niet leuk vindt aan school. Soms denken pubers dat er niets gedaan kan worden om een moeilijke situatie te veranderen en blijven daarom weg. Leg uit dat er andere manieren zijn om problemen op school op te lossen.

Tip 5: Wat doet je puber tijdens het spijbelen

Zoek uit wat je puber doet als hij/zij spijbelt. Als de activiteit zelf geen probleem is (bijvoorbeeld vissen), bespreek dan hoe hij/zij dit op een beter tijdstip kan doen. Vormt de activiteit wel een probleem (bijvoorbeeld roken en rondhangen in het winkelcentrum), maak hier dan, als het nodig is met hulp van de school, een eind aan.

Tip 6: Leg uit dat school belangrijk is

Leg uit dat school belangrijk is. Pubers denken vaak dat het niet uitmaakt dat ze lessen missen. Maar regelmatig aanwezig zijn is bijvoorbeeld een belangrijke eigenschap voor een toekomstige werkgever. Als je kind een keer niet naar school kan, zorg dan dat hij/zij weet welke lesstof (inclusief huiswerk) gemist is en zoek een manier om dit in te halen. Zo maak je duidelijk dat je niet wilt dat je puber schoolwerk mist.

Tip 7: Bespreek het spijbelen met school

Als je puber blijft spijbelen, bespreek dan het probleem met de school. Vertel je puber dat je van plan bent contact op te nemen met school. Neem hem/haar indien mogelijk mee. Vraag de school om de problemen te beschrijven. Als je puber langdurige problemen heeft met een bepaalde leraar of een bepaald vak, informeer dan of het mogelijk is naar een andere klas te gaan of een ander vak te volgen.

Tip 8: Overweeg een andere school

Als er echt grote problemen zijn en de school wil of kan niet helpen, overweeg dan je puber naar een andere school te sturen. Bespreek dit met hem/haar. Laat je echter niet van de wijs brengen door protesten en ga door met dit plan als je denkt dat dit in het belang is van je kind.

(3018 8529 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven