Hoe kan je je kind goed ondersteunen tijdens de examentijd?

Doet jouw zoon of dochter dit jaar examen? Je kind heeft ondertussen wel vaker belangrijke toetsmomenten meegemaakt op school. Denk aan de Cito- of doorstroomtoets op de basisschool. Of de tentamens die hij of zij al achter de rug heeft.

Je zoon of dochter heeft wel wat ervaring. Toch blijft de examentijd voor veel jongeren een stressvolle periode. Een beetje stress kan geen kwaad, het helpt vaak om beter te presteren. Wat kun je doen om je kind te ondersteunen tijdens de examentijd? LOES geeft tips:

Tip 1: Leef mee

Leef mee met je kind. Geef aandacht aan waar hij of zij mee bezig is, toon begrip en moedig hem of haar aan.

Tip 2: Geef complimenten

Moedig je kind aan door complimenten te geven wanneer het goed zijn best doet. Leg niet steeds de nadruk op het moeten presenteren, of het halen van hoge cijfers. Dat verhoogt alleen maar de druk.

Tip 3: Wees rustig

Probeer zelf rust uit te stralen. Wees je ervan bewust dat jouw gedrag van invloed is op je kind. Draag jouw spanning niet over op je kind.

Tip 4: Stimuleer je kind

Probeer je kind te stimuleren door hem of haar positief te laten denken. Bijvoorbeeld: 'je zit niet voor niets in het laatste jaar, je hebt aan alle eisen tot nu toe voldaan en je hebt de kennis om de vragen te beantwoorden'.

Tip 5: Verleg aandacht

Praat ook over andere dingen dan alleen maar het examen. Zo zorg je ervoor dat niet alles in het teken van het examen staat. Er is ook nog een gewoon leven!

Tip 6: Speel in op behoefte

Luister goed en probeer in te spelen op de behoefte van je kind. Goed bedoelde interesse kan ook averechts werken doordat je bijvoorbeeld te veel vragen stelt of te snel met oplossingen komt.

Leren

  • Zorg dat je kind een rustige plek heeft om te leren.
  • Zorg er dus voor dat je kind af en toe een pauze neemt. Aan één stuk door leren werkt niet.
  • Je kunt helpen met leren door vragen te stellen over de lesstof of vragen uit oude examens te stellen.

Ontspanning

  • Zorg voor een goed ontbijt en gezonde tussendoortjes voor goede energie.
  • Let er op dat je kind voldoende drinkt. Dat is belangrijk voor de concentratie. Te weinig drinken kan hoofdpijn veroorzaken.
  • Zorg ervoor dat je kind blijft sporten en/ of voldoende beweging krijgt. Dat is goed voor de afleiding en voor een betere nachtrust.

Voorbereiding

  • Maak voor jezelf een kopie van het examenschema. Zo denk je mee en kun je eventuele vergissingen voorkomen.
  • Plan de reistijd naar school ruim in om te voorkomen dat je kind te laat komt door onvoorziene omstandigheden
  • Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en regels rond de examens via Examenblad.
(2647 7593 beoordelingen)
Terug naar boven