Sommige ouders maken zich zorgen dat hun kind te vaak en te lang bezig is met een adventure of action game. Ze spreken dan al snel van een verslaving, maar met die term moet je wel voorzichtig zijn. Verliefdheid bijvoorbeeld, is ook iets waardoor je totaal in beslag genomen kunt worden, inclusief slecht eten en slecht slapen, maar waarvoor je toch niet meteen naar een afkickkliniek gestuurd hoeft te worden.
Het belangrijkste criterium om al of niet van een verslaving te spreken, is de mate van sociaal functioneren. Als een kind sociaal niet goed meer functioneert, dus geen normaal contact meer heeft met de overige gezinsleden, klasgenoten, vriendjes en vriendinnetjes, pas dan moet je je zorgen gaan maken. Vaak en lang bezig zijn met een spel, is op zich dus geen reden om van een verslaving te spreken. Dat neemt echter niet weg dat je natuurlijk wel moet zorgen dat het niet alsnog een probleem gaat worden. Hieronder vind je een aantal tips die je helpen om een gameverslaving bij kinderen tegen te gaan.
Kinderen vinden spelen en gamen nu eenmaal leuk. En schadelijk is het ook niet, zelfs niet wanneer ze er helemaal in opgaan. Voorwaarde is natuurlijk wel dat ze zich evenwichtig blijven ontwikkelen, dat ze hun schoolwerk blijven doen, evenals hun taken in huis, iets van sport, en dingen met andere kinderen. En dat een gameverslaving er niet insluimt. Uiteindelijk gaat het erom een goede balans te vinden tussen het gamen en al die andere mogelijke activiteiten. Bij kinderen gaat dat echter niet vanzelf. Het is dus jouw taak om je kind hierin te begeleiden. Maak je kind bewust van datgene waar hij/zij mee bezig is, en praat over zijn/haar ervaringen in het spel.
Als er niemand is die je kind afhoudt van zijn/haar passie en er geen andere redenen zijn om zichzelf te beperken, zal je kind zich waarschijnlijk ook niet beperken. Gamen is wat dat betreft te vergelijken met televisie kijken: sommige kinderen kunnen het gemakkelijk een hele dag volhouden als er niemand is die 'stop' zegt. Het is daarom goed om te letten op de tijd die kinderen spenderen achter een beeldscherm, en dus tijd die ze mogelijk steken in het gamen.
Onze adviezen:
Maar nog belangrijker dan de precieze beeldschermtijd, is dat je afspraken maakt over de maximale tijd. Zo leer je je kind zich te beheersen.
Aangezien sommige dingen in games echt geld kosten (in-appaankopen), is het wel zaak om de uitgaven van je kind goed in de gaten te houden. Geld moet immers niet te veel naar gamen gaan en er moet ook geld overblijven om andere dingen te doen, zoals kleine cadeautjes kopen en sparen. Wijs je kind daarop.
- Hoe houd je gamen leuk?
- Hoe ga je om met kinderen die gamen?
- Hoe sociaal is jouw kind op internet?
- Hoe mediawijs is jouw kind?
- Is jouw kind toe aan een eigen pc?
- Zie ook mediaopvoeding.nl
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDeze avond zit vol, er zijn nog wel plaatsen beschikbaar op 13/11Ouders denken..
Bekijk agenda itemLeuke en leerzame theateravond over pubers en hun online leven. Hoe ga je daar..
Bekijk agenda item‘Computert je kind naar jouw idee te veel? Zeurt je kind om snoep vlak..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemOntmoet bij deze gezellige middag andere alleenstaande ouders en wissel je tips en vragen uit!
Bekijk agenda item