Hoe verkoop je nee aan je kind als het om geld gaat?

Zeg je soms ja tegen je kind als je kind iets wil hebben, terwijl je vindt dat het nee moet zijn? Herken je dat? Nee zeggen is soms nodig als je kind iets wil kopen, terwijl je eigenlijk het geld hier niet voor over hebt. Of als je vindt dat iets nieuws kopen gewoon niet nodig is. Dat kan best lastig zijn.

Praat erover met je kind. Hiermee leer je je kind dat je goed nadenkt over een aankoop, en dat je alleen geld uitgeeft dat je hebt. Je kind ontdekt dat niet alles kan en dat er keuzes gemaakt moeten worden. Je kind heeft duidelijkheid en grenzen nodig, ook als het om geld gaat. Hoe pak je dat aan?

Tip 1

Geef duidelijk aan wat jij wel en niet goed vindt als het over geld uitgeven gaat. Zo weet je kind wat hij/zij van jou kan verwachten en wat hij of zij wel mag doen.

Tip 2

Wees consequent. Nee is echt nee, ook in de speelgoedwinkel, op de kermis of in de kledingzaak. Je kind zal misschien wel gaan proberen om zijn of haar zin te krijgen. Blijf dan bij je beslissing, anders leert je kind dat dit gedrag hem of haar iets oplevert.

Tip 3                                                               

Zeg duidelijk nee als je niet iets voor je kind kan of wilt kopen of maak duidelijk waaraan hij/zij geen geld mag uitgeven. Leg uit waarom je nee zegt.

Tip 4

Luister voordat je nee zegt ook naar de argumenten van je kind waarom hij of zij dit anders ziet. Neem je kind serieus, maar besef wel dat jij de ouder bent en uiteindelijk beslist of het ja of nee is.

Tip 5

Geef je kind een compliment als hij zich aan de afspraak houdt. Om het goede gedrag te stimuleren bij je kind kan je ook werken met beloningskaarten. Zie hiervoor: Hoe gebruik je een gedragskaart om je kind iets aan te leren? 

Tip 6

Als je kind kan rekenen is het goed om je kind zakgeld te geven. Hoeveel zakgeld je een kind geeft bepaalt elke ouder natuurlijk zelf. Spreek af met je kind wat hij/zij met het zakgeld mag doen. Zo leert je kind al jong om met geld om te gaan. Zie voor meer tips hierover ook: Hoeveel zakgeld krijgt jouw kind? 

Wanneer je kind het moeilijk vindt om jouw nee te accepteren, kijk dan ook eens op de volgende tip: Luistert jouw kind niet? 

(2648 7668 beoordelingen)
Terug naar boven