Als ouder wil je je kind graag beschermen bij ingrijpende gebeurtenissen. Voorbeelden van ingrijpende gebeurtenissen zijn: afscheid nemen van een huisdier, pesten, verhuizing, echtscheiding, inbraak, seksueel misbruik, ongeluk/trauma, opname ziekenhuis of het overlijden van een dierbare.
Veel van dit soort gebeurtenissen zijn voor kinderen akelig, verwarrend en beangstigend. Praten over deze onplezierige feiten is vaak moeilijk, ook omdat het gepaard gaat met verschillende emoties. Kinderen reageren verschillend, afhankelijk van de ontwikkelingsfase waarin ze zitten; de taalontwikkeling en de verstandelijke ontwikkeling. Soms vallen kinderen terug in een eerdere fase of zie je een gedragsverandering.
Kinderen hebben een liefdevolle en goede begeleiding daarbij nodig. Des te beter kinderen geholpen worden en verdriet en pijn niet hoeven weg te stoppen, des te beter ze op latere leeftijd beter omgaan met bijvoorbeeld verlies.
Ieder kind reageert op een andere manier. Probeer je kind hierin te begrijpen. Normale reacties bij ingrijpende gebeurtenissen zijn:
Een openhartig gesprek kan helpen om angst weg te nemen. Vertel dat angst normaal is en dat het voorbij zal gaan. Geef aan dat je kind verdrietig mag zijn. Doe dit op een rustig moment en op een vertrouwde plaats. Probeer kalm te blijven en geef vooral feitelijke informatie in begrijpelijke taal.
Troost je kind niet alleen met woorden. Durf ook samen stil te zijn, soms zijn woorden overbodig.
Stimuleer je kind zijn/haar gevoelens te uiten door te benoemen wat je ziet en hoe je zelf je gevoelens ervaart. Geef rustig aan wat een passende manier is van gevoelens uiten. Vertel niet hoe kind zich moet voelen.
Kijk goed naar je kind en luister met volle aandacht. Geef je kind het gevoel dat hij/zij er niet alleen voor staat. Het vertrouwen en het gevoel van veiligheid kan een deuk hebben gekregen, maar het vertrouwen in jou als ouder kan onbeschadigd blijven.
Zorg er voor dat de gewone dingen doorgaan en dat het dagelijkse patroon niet te veel verandert.
Ga serieus om met lichamelijke klachten. Door verdriet en stress kan een kind hoofdpijn of buikpijn hebben.
Voor sommige mensen geeft het geloof met de daarbij behorende rituelen een houvast. Verder zijn er vele manieren om iets te verwerken, bijvoorbeeld een kaarsje branden, een zorgenpopje of een dagboek.
Expressie is belangrijk; zoals tekenen en knutselen. Maar ook bewegen; door sporten, dansen, uitleven (stresshormoon vermindert). Een kind heeft het ook nodig om vrolijk te zijn en hoeft zich niet schuldig te voelen als het in een verdrietige periode ook vrolijk kan doen.
Het is ook belangrijk om aandacht te geven aan anderen die iets is overkomen. Je kunt dingen delen door samen een kaart of een tekening te maken en je medeleven betonen. Het is voor kinderen vaak fijn om leeftijdgenoten te ontmoeten die hetzelfde hebben meegemaakt.
Zorg dat de begeleiders op de peuterspeelzaal, de kinderopvang en op school op de hoogte zijn van het gebeurde.
Neem de tijd voor verwerking. Het is heel normaal als je kind een poosje probleemgedrag laat zien. Als het niet overgaat, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts, LPES, Mediant, de SMD E-H en bureau Slachtofferhulp. Als je zelf erg verdrietig bent en niet de volle aandacht aan je kind kunt geven, zorg er dan voor dat je kind bij een andere vertrouwde volwassene terecht kan.
Bedenk dat een ingrijpende gebeurtenis kan zorgen voor veel pijn en verdriet. Verwerken kost tijd. Na verloop van tijd zullen de scherpe randjes verdwijnen; pijn verdwijnt, maar droefheid kan blijven.
- Help je kind bij een verhuizing
- Help je kind bij een ziekenhuisopname
- Wordt jouw kind online gepest?
- Alles rondom scheidingen
Bekijk ook deze websites over, verdriet, rouwverwerking en verlies:
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item