Hoe ga je als (aanstaande) stiefouder om met de kinderen van je partner?

Tip 1: Heb realistische verwachtingen

Heb als (aanstaande) stiefouder vooral realistische verwachtingen. Als nieuwe partner kun je er niet vanuit gaan dat het vanzelfsprekend is om een goedlopend gezin tot stand te brengen. Je bent niet verplicht meteen van je stiefkinderen te houden en omgekeerd hoeft dat ook niet. Het vormen van een stiefgezin vraagt veel begrip, geduld en doorzettingsvermogen van alle partijen. Vooral stiefmoeders kunnen het zwaar te verduren hebben. Kenners menen dat het zeker twee tot vijf jaar kan duren voordat iedereen zijn positie in het nieuwe gezin heeft gevonden.

Tip 2: Neem niet meteen de ouderrol

Neem niet meteen de ouderrol op je. Het is beter als stiefouder om je in eerste instantie terughoudend op te stellen en de verantwoordelijkheid voor de opvoeding over te laten aan je partner, de biologische ouder. Wel kun je je partner steun op de achtergrond bieden. Maak aan de kinderen duidelijk dat je niet de plaats van hun andere ouder wil innemen. Het is belangrijk eerst het vertrouwen van de kinderen te winnen en iedereen de tijd te geven om aan elkaar te wennen. Bij oudere kinderen is het de vraag of je wel ooit als opvoeder moet gaan optreden. De rol van 'oudere vriend(in)' kan beter zijn.

Tip 3: Houd rekening met andere opvoedstijl van partner

Houd er rekening mee dat je nieuwe partner mogelijk een andere opvoedstijl of een andere kijk op opvoeden heeft dan jij. Wees voorzichtig zijn met kritiek op dit gebied. Het is raadzaam dat jullie er met elkaar over praten en proberen samen een aantal basisregels vast te leggen. Eventuele veranderingen kunnen het best geleidelijk worden ingevoerd.
Houd ook rekening met de gevoelens van 'de andere ouder op de achtergrond'. Het kan voor een ex erg pijnlijk zijn als een vreemde zich als ouder van de kinderen gedraagt. Als je hier rekening mee houdt, kan dat misschien voorkomen dat de emoties weer oplaaien. Als de kinderen jou niet accepteren, zijn ze misschien bang dat ze daarmee hun andere ouder ontrouw zijn.

Tip 4: Geef ruimte om loyaal te zijn aan biologische ouders

Het helpt als de biologische ouders goed kunnen samenwerken, en als jullie de kinderen de ruimte geven loyaal te zijn aan hun andere ouder. Het is belangrijk dat jullie elkaar steunen als partners en werken aan een sterke relatie met elkaar. Die moet meer dan in een 'gewoon' gezin tegen een stootje kunnen. Regelmatig tijd voor elkaar vrijmaken, versterkt de band. Dat bevordert ook de andere relaties in een stiefgezin.
 

(1726 5157 beoordelingen)
Terug naar boven