Heeft jouw puber slechte eetgewoontes?

Eetgewoontes van pubers vormen een probleem voor veel ouders. De problemen variëren van te veel eten tot helemaal weigeren te eten. Etenstijden kunnen voor conflicten zorgen wanneer je puber op andere tijden, voor de tv of op zijn/haar kamer wil eten. Pubers worden beïnvloed door reclame, media en leeftijdgenoten om bepaald voedsel wel of niet te eten. Het kan moeilijk zijn om als ouder dit tegen te spreken. Omdat pubers groeien en zich ontwikkelen zijn goede eetgewoontes heel belangrijk. Als ouder moet je je dan ook bewust zijn van het eetgedrag van je puber.

Tip 1: Belangrijke voedingsmiddelen

Als je je zorgen maakt over de eetgewoontes van je puber, probeer dan een idee te krijgen van wat hij/zij in enkele dagen eet en drinkt. Probeer vast te stellen of hij/zij regelmatig eet en genoeg belangrijke voedingsmiddelen binnen krijgt. Hierover kun je informatie krijgen bij het voedingscentrum of de huisarts. 

Tip 2: Stimuleer gezond eten

Stimuleer gezond eten en maak de maaltijden zo leuk mogelijk. Laat de maaltijden op een vaste tijd plaatsvinden en stel regels vast over wanneer iedereen van tafel mag. Als het onmogelijk is om elke dag samen te eten stel dan een weekschema op. De meeste pubers reageren goed op regelmaat en zullen zich aanpassen. Als je puber de regels overtreedt, zorg dan voor een logische consequentie, zoals een extra afwasbeurt. 

Tip 3: Praat over eetgewoontes

Als je puber te veel eet, praat dan over zijn/haar eetgewoontes en stel een plan op om dit te veranderen. Verwacht niet dat hij/zij dit alleen kan. Verander het boodschappenlijstje en vervang ongezonde producten door bijvoorbeeld fruit. Als het je puber helpt, verander dan ook de eetgewoontes van de andere familieleden. Leg het belang er van goed aan hen uit. Zorg voor regelmatige etenstijden en zet in plaats van frisdrank een fles water op tafel. Stimuleer je puber om ook zelf te koken.

Tip 4: Verschillend voedsel

Als je puber te weinig eet, laat hem/haar dan, indien mogelijk, eigen maaltijden samenstellen. Let er op dat hij/zij voldoende verschillend voedsel eet. Als je puber blijft afvallen en veel minder weegt dan het aanbevolen gewicht voor zijn/haar leeftijd, probeer dan te achterhalen waarom hij/zij zo weinig eet. Als je dat niet lukt, schakel dan professionele hulp in.
 
(3309 9689 beoordelingen)
Terug naar boven