Heeft je puber een gezond gewicht?

Als ouder kun je je puber stimuleren om een gezond gewicht te behouden of te krijgen. Een gezond gewicht is belangrijk voor je gehele gezondheid. Maar draagt ook bij aan een positief beeld over jezelf en het kan je zelfvertrouwen vergroten. Belangrijk voor je puber!

Hoe weet je of jouw puber een gezond gewicht heeft? En hoeveel energie hij of zij nodig heeft? Door te eten krijgt je puber energie om te leren en te bewegen. Je puber zal een gezond gewicht hebben als de hoeveelheid eten en bewegen in balans is. Op de site van het Voedingscentrum kun je hier meer over lezen.

Maak je je zorgen over het gewicht van je puber? Bespreek dit met je puber. Je kunt ook terecht bij de jeugdverpleegkundige van GGD Twente Jeugdgezondheid op school of bij je huisarts.

Gezond gewicht? Loes geeft tips:

Tip 1: Geef het goede voorbeeld

Geef als ouder het goede voorbeeld! Doe mee met je puber: eet gezond en ga (samen) sporten. Geef je puber een compliment als hij of zij zich aan de afspraken over eten houdt. Dit stimuleert hem of haar om gezond  eetgedrag vol te houden.

Tip 2: Beperk de zoete dranken

In frisdranken of energydranken zit veel suiker. Dit vergroot de kans op overgewicht. Beperk de zoete dranken tot 1 glas of blikje per dag. Beter is om thee of water te drinken.

Tip 3: Geef lunch mee naar school

Het is verleidelijk voor je puber om wat te kopen in de schoolkantine of supermarkt in de buurt. Dit zijn vaak lekkere, maar ongezonde dingen. Geef je puber tussendoortjes en een lunch mee naar school. Zorg voor afwisseling of laat hem of haar zelf zijn lunchpakket samenstellen.

Tip 4: Kies momenten per week om ongezond te eten

Je puber zal niet alleen gezonde producten willen eten. Kies samen één of twee momenten per week uit om bijvoorbeeld chips te eten.

Tip 5: Kies voor gezonde producten

Kies bij het boodschappen doen voor gezonde producten. Haal zo min mogelijk snoep en chips in huis. Hiermee stimuleer je je puber om gezond te eten en een gezond gewicht te behouden of te ontwikkelen.

Tip 6: Bespreek wat een gezond gewicht is

Ga in gesprek met je puber over wat een gezond gewicht is en de voordelen hiervan zijn. Geef ook aan wat de gevolgen kunnen zijn als je te veel en ongezond eet. Je puber kan bijvoorbeeld veel jeugdpuistjes krijgen. Maar er is ook een vergrote kans op het krijgen van ernstige ziekten.

Tip 7: Motiveer om te sporten

Motiveer je puber om te sporten of zich aan te melden bij een sportvereniging. Bewegen is belangrijk voor een goede spijsvertering. Na een dag school en huiswerk maken zorgt sporten voor ontspanning. Het sporten zorgt ook voor een betere nachtrust.

Tip 8: Begin de dag met een stevig ontbijt

Laat je puber de dag beginnen met een stevig ontbijt met brood of graanproducten. Hierdoor komt de spijsvertering goed op gang. Door de dag te beginnen met een goed ontbijt krijg je ook minder zin in tussendoortjes.

Tip 9: Vezelrijke producten

Kies samen met je puber voor vezelrijke producten als tussendoortje, zoals groente of fruit. Dit zorgt voor een verzadigd gevoel. Te veel tussendoortjes zorgen er voor dat je geen zin hebt in een maaltijd. Of dat je te dik wordt. Het algemene advies is om maximaal vier tussendoortjes per dag te eten.

Lees ook de Loes tip Heeft jouw puber slechte eetgewoontes?

Wat is een gezond gewicht? Lees meer.

Hoe kiest je kind gezond?  Lees meer

Wat heeft je kind dagelijks nodig? Lees meer

(2967 8514 beoordelingen)
Terug naar boven