Gedraagt jouw puber zich brutaal en/of respectloos?

Jongere kinderen accepteren meestal dat je als ouder/verzorger meer weet dan zij. Maar dit verandert als je kind in de puberteit komt en op zoek gaat naar wie hij/zij zelf is en wat hij/zij belangrijk vindt. Als je puber de overgang maakt van kind naar volwassene kan het zijn dat je vindt dat hij/zij minder respect voor je toont. Of dat je voelt dat er helemaal geen respect is voor moeder of vader. Veel pubers gedragen zich af en toe grof, onbeleefd of passief. Liegen en weigeren om dingen te doen komen ook geregeld voor in deze leeftijdsfase. In dit artikel vind je 6 tips die je informatie geven voor het omgaan met pubers en hun pubergedrag.

Emoties

Pubers verkondigen graag hun mening over alles wat zij zien en horen. Soms kan dit gepaard gaan met brutaal gedrag en een gebrek aan respect voor anderen. De invloed van hormonen en de hersenontwikkeling is bij jonge pubers (10 tot 14 jaar) erg groot. De emoties hebben de overhand boven het rationeel nadenken. Hierdoor flappen pubers er van alles uit zonder dat ze zich op dat moment realiseren wat dit betekent voor een ander. Er kan een conflict met je puber ontstaan als je als ouder star aan je eigen overtuigingen vasthoudt en weinig ruimte laat voor zijn/haar ideeën en meningen.

Tip 1: Vermijd heftige discussies 

Bedenk dat je puber niet met je in discussie gaat om je aan te vallen. Op deze leeftijd verkondigen jongeren graag opvattingen die anders of provocerend zijn. Het idee zelf is hierbij soms ondergeschikt aan de behoefte om te discussiëren, hun standpunt fanatiek te verdedigen en daarmee voor vol te worden aangezien. Als het er een beetje onhandig of brutaal uitkomt, probeer dan niet te heftig te reageren.

Tip 2: Prikkel niet te veel

Je puber kan aangemoedigd worden tot extreem gedrag als je zijn/haar ideeën direct in twijfel trekt met reacties als ‘je zou het geen dag uithouden!’ of als je je zoon/dochter uitlacht en een opmerking maakt als ‛dat is geen slim idee’. Dat kan hem/haar prikkelen om het juist te gaan doen, al is het maar om te bewijzen dat jij ongelijk had. Vermijd dit soort opmerkingen.

Tip 3: Voer positieve gesprekken

Voer positieve gesprekken met je puber. Bespreek actuele onderwerpen en gebeurtenissen. Vraag naar zijn/haar mening. Probeer je puber niet over te halen om het met jouw standpunt eens te zijn, maar moedig hem/haar eerder aan om zaken van verschillende kanten te bekijken.

Tip 4: Geef het juiste voorbeeld

Geef het goede voorbeeld. Kinderen leren veel van het voorbeeldgedrag van hun ouders. Als je zelf respect toont voor de mening en overtuiging van een ander, is dat een effectieve manier om je kind te leren respect voor anderen te tonen. En dus ook om respect te tonen voor moeder of vader.

Tip 5: Toon waardering

Goedkeuring van ouders/verzorgers is ook bij pubers nog steeds belangrijk. Vergeet niet waardering te tonen voor gedrag dat je graag ziet en prettig vindt.

Tip 6: Pak een rustig moment

Als onenigheid verandert in grof taalgebruik of schreeuwen, vraag je puber dan om daarmee op te houden en op een rustige manier met je te praten. Als dat niet helpt kan beëindigen van het gesprek een logische consequentie zijn. ‘Sorry, maar ik kan niet naar je luisteren als je op deze manier praat. Over een half uur kun je het opnieuw proberen.’

Bijeenkomsten

Op de agenda van LOES staan regelmatig gratis bijeenkomsten en/of webinars voor ouders van pubers gepland. Onderstaande bijeenkomsten en/of webinars zijn binnenkort:

9 oktober 2024: Webinar Tieners en sociale druk & groepsdruk

5 november 2024: Sexting en Grooming (Hengelo)

(6377 17570 beoordelingen)
Terug naar boven