Jongere kinderen accepteren meestal dat je als ouder/verzorger meer weet dan zij. Maar dit verandert als je kind in de puberteit komt en op zoek gaat naar wie hij/zij zelf is en wat hij/zij belangrijk vindt. Als je puber de overgang maakt van kind naar volwassene kan het zijn dat je vindt dat hij/zij minder respect voor je toont. Of dat je voelt dat er helemaal geen respect is voor moeder of vader. Veel pubers gedragen zich af en toe grof, onbeleefd of passief. Liegen en weigeren om dingen te doen komen ook geregeld voor in deze leeftijdsfase. In dit artikel vind je 6 tips die je informatie geven voor het omgaan met pubers en hun pubergedrag.
Pubers verkondigen graag hun mening over alles wat zij zien en horen. Soms kan dit gepaard gaan met brutaal gedrag en een gebrek aan respect voor anderen. De invloed van hormonen en de hersenontwikkeling is bij jonge pubers (10 tot 14 jaar) erg groot. De emoties hebben de overhand boven het rationeel nadenken. Hierdoor flappen pubers er van alles uit zonder dat ze zich op dat moment realiseren wat dit betekend voor een ander. Er kan een conflict met je puber ontstaan als je als ouder star aan je eigen overtuigingen vasthoudt en weinig ruimte laat voor zijn/haar ideeën en meningen.
Bedenk dat je puber niet met je in discussie gaat om je aan te vallen. Op deze leeftijd verkondigen jongeren graag opvattingen die anders of provocerend zijn. Het idee zelf is hierbij soms ondergeschikt aan de behoefte om te discussiëren, hun standpunt fanatiek te verdedigen en daarmee voor vol te worden aangezien. Als het er een beetje onhandig of brutaal uitkomt, probeer dan niet te heftig te reageren.
Je puber kan aangemoedigd worden tot extreem gedrag als je zijn/haar ideeën direct in twijfel trekt met reacties als ‘je zou het geen dag uithouden!’ of als je je zoon/dochter uitlacht en een opmerking maakt als ‛dat is geen slim idee’. Dat kan hem/haar prikkelen om het juist te gaan doen, al is het maar om te bewijzen dat jij ongelijk had. Vermijd dit soort opmerkingen.
Voer positieve gesprekken met je puber. Bespreek actuele onderwerpen en gebeurtenissen. Vraag naar zijn/haar mening. Probeer je puber niet over te halen om het met jouw standpunt eens te zijn, maar moedig hem/haar eerder aan om zaken van verschillende kanten te bekijken.
Geef het goede voorbeeld. Kinderen leren veel van het voorbeeldgedrag van hun ouders. Als je zelf respect toont voor de mening en overtuiging van een ander, is dat een effectieve manier om je kind te leren respect voor anderen te tonen. En dus ook om respect te tonen voor moeder of vader.
Goedkeuring van ouders/verzorgers is ook bij pubers nog steeds belangrijk. Vergeet niet waardering te tonen voor gedrag dat je graag ziet en prettig vindt.
Als onenigheid verandert in grof taalgebruik of schreeuwen, vraag je puber dan om daarmee op te houden en op een rustige manier met je te praten. Als dat niet helpt kan beëindigen van het gesprek een logische consequentie zijn. ‘Sorry, maar ik kan niet naar je luisteren als je op deze manier praat. Over een half uur kun je het opnieuw proberen.’
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda itemHet helpt als je de basisbijeenkomst hebt gevolgd, maar het is niet noodzakelijk...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd. ..
Bekijk agenda itemAanmelden kan alleen via Nationale ouderavond NIX18. Hoe ga je als ouder het..
Bekijk agenda itemDeze cursus is voor ouders en opvoeders met kinderen tussen de 12 en 23 jaar..
Bekijk agenda item