Gebruikt jouw kind ook lachgas?

Jongeren en jongvolwassenen gebruiken steeds vaker lachgas. Ze gebruiken het als partydrug bij het uitgaan of op festivals. Maar ook steeds meer op straat, school en thuisfeesten. Het is belangrijk dat je als ouder weet wat lachgas met de gezondheid van je kind kan doen. Maar nog veel belangrijker is dat je erover in gesprek gaat met je kind. 

Hoe komen jongeren aan lachgas?

Lachgas zit bijvoorbeeld in lachgaspatronen (voor bijvoorbeeld slagroomspuiten) of in grote cilinders. Verkoop, handel en bezit en van lachgas is sinds 1 januari 2023 verboden. 'Vroeger’ was de verkoop, het bezit en de handel van lachgas niet strafbaar. Daarom denkt je kind misschien dat het gebruik geen kwaad kan.

Wat doet lachgas met je?

Het gas wordt met een speciaal apparaatje (cracker) of een slagroomspuit in een ballon gespoten. Via de ballon adem je het gas in- en uit. Het komt ook voor dat op festivals of op straat de ballonnen met lachgas kant-en-klaar worden verkocht. Als je lachgas inademt krijg je een korte roes, die een beetje lijkt op dronken zijn. Soms krijg je een lachbui. De roes duurt een paar minuten.

De risico's van lachgas

Net zoals bij alcohol, drugs en tabak is het beter om geen lachgas te gebruiken onder de 18 jaar. Want wat lachgas doet met hersenen die nog volop in ontwikkeling zijn, is nog niet bekend. Het zou dus kunnen dat het schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen.

Als je kind lachgas gebruikt krijgen de hersenen korte tijd minder zuurstof. Dat kan de volgende klachten geven:

  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • flauwvallen
  • wazig zien
  • verwardheid
  • hallucinaties
  • misselijkheid en overgeven

Als je kind heel vaak en veel lachgas gebruikt, kan het een tekort krijgen van vitamine B12. Dan kan er zelfs schade in de hersenen ontstaan, met als gevolg bijvoorbeeld verlammingsverschijnselen. Soms hebben lachgasgebruikers ook last van bevriezing van handen, vingers en benen, door het vasthouden van de spuitfles bij het vullen van de ballon. Als je kind lachgas combineert met alcohol of drugs kan dat gevaarlijk zijn.

Lachgas verboden

Sinds 1 januari 2023 staat lachgas op lijst 2 (lijst van de softdrugs) van de Opiumwet. Dit betekent dat de verkoop en het bezit van lachgas voor recreatief gebruik verboden is.‘Vroeger’ was de verkoop, het bezit en de handel van lachgas niet strafbaar. Lachgas viel toen onder de Warenwet. Dat betekende dat verkoop van lachgas mogelijk was, mits de verkoper zich aan de verplichtingen vanuit de Warenwet hield.

Lachgas in het verkeer

Het lijkt alsof lachgas snel is uitgewerkt, maar het kan nog urenlang effect hebben. Daarom is het gevaarlijk om tijdens of na het gebruik van lachgas aan het verkeer deel te nemen. Net als bij alcohol is de kans op een ongeval groot.

Wat kun je als ouder doen?

Als je kind nog jong is en vragen stelt over lachgas en andere drugs, is het vaak al genoeg als je vertelt dat het ongezond is. Het is belangrijk dat je kind over zo'n onderwerp leert praten. Als je kind wat ouder is en er niet over praat, begin er dan zelf over. Hoe zorg je dat je wat van drugs weet en ook dat je kind de risico's kent?

Tip 1: Zorg dat je zelf goed geïnformeerd bent

Als je in gesprek gaat met je kind is het handig als je weet waar je over praat.
Kijk voor meer informatie op: Drugsinfo.nl of Lachgas - Trimbos-instituut

Tip 2: Kies een rustig moment uit 

Wanneer je in gesprek gaat met je kind is het niet fijn als je telkens op de klok moet kijken.
Kies een moment uit wanneer jullie allebei goed naar de ander kan luisteren. 

Tip 3: Vraag wat je kind al weet over lachgas 
Tip 4: Vraag naar de mening van je kind 

Heeft hij of zij het zelf wel eens gebruikt of kent hij of zij mensen die lachgas gebruiken?

Tip 5: Bespreek de risico's

Benoem ook het gevaar van een ongeval bij gebruik in het verkeer. Het lijkt alsof lachgas snel is uitgewerkt, maar het kan nog urenlang effect hebben.

Tip 6: Help met 'nee' zeggen

De meeste jongeren gebruiken lachgas als ze in een groep zijn. Als iedereen in de groep lachgas gebruikt, kan het moeilijk zijn voor je kind om 'nee' te zeggen. Praat erover met je kind en help je zoon of dochter om tegen groepsdruk te kunnen. Bespreek hoe bepalend groepsdruk kan zijn en help je kind hoe het daarmee om kan gaan door nee te zeggen.

Tip 7: Blijf in gesprek

Gebruikt jouw kind lachgas of denk je dat je kind het gebruikt? Dan is het belangrijk om er met je kind over te praten en de gevaren te bespreken. Probeer grenzen te stellen en afspraken te maken met je kind. Het is vooral erg belangrijk om zoveel mogelijk met je kind in gesprek te blijven.

 

Bronvermelding: Dit artikel is geschreven door opvoeden.nl

(455 1258 beoordelingen)
Terug naar boven