Jongeren en jongvolwassenen gebruiken steeds vaker lachgas. Ze gebruiken het als partydrug bij het uitgaan of op festivals. Maar ook steeds meer op straat, school en thuisfeesten. Het is belangrijk dat je als ouder weet wat lachgas met de gezondheid van je kind kan doen. Maar nog veel belangrijker is dat je erover in gesprek gaat met je kind.
Lachgas zit bijvoorbeeld in lachgaspatronen (voor bijvoorbeeld slagroomspuiten) of in grote cilinders. Verkoop, handel en bezit en van lachgas is sinds 1 januari 2023 verboden. 'Vroeger’ was de verkoop, het bezit en de handel van lachgas niet strafbaar. Daarom denkt je kind misschien dat het gebruik geen kwaad kan.
Het gas wordt met een speciaal apparaatje (cracker) of een slagroomspuit in een ballon gespoten. Via de ballon adem je het gas in- en uit. Het komt ook voor dat op festivals of op straat de ballonnen met lachgas kant-en-klaar worden verkocht. Als je lachgas inademt krijg je een korte roes, die een beetje lijkt op dronken zijn. Soms krijg je een lachbui. De roes duurt een paar minuten.
Net zoals bij alcohol, drugs en tabak is het beter om geen lachgas te gebruiken onder de 18 jaar. Want wat lachgas doet met hersenen die nog volop in ontwikkeling zijn, is nog niet bekend. Het zou dus kunnen dat het schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen.
Als je kind lachgas gebruikt krijgen de hersenen korte tijd minder zuurstof. Dat kan de volgende klachten geven:
Als je kind heel vaak en veel lachgas gebruikt, kan het een tekort krijgen van vitamine B12. Dan kan er zelfs schade in de hersenen ontstaan, met als gevolg bijvoorbeeld verlammingsverschijnselen. Soms hebben lachgasgebruikers ook last van bevriezing van handen, vingers en benen, door het vasthouden van de spuitfles bij het vullen van de ballon. Als je kind lachgas combineert met alcohol of drugs kan dat gevaarlijk zijn.
Sinds 1 januari 2023 staat lachgas op lijst 2 (lijst van de softdrugs) van de Opiumwet. Dit betekent dat de verkoop en het bezit van lachgas voor recreatief gebruik verboden is.‘Vroeger’ was de verkoop, het bezit en de handel van lachgas niet strafbaar. Lachgas viel toen onder de Warenwet. Dat betekende dat verkoop van lachgas mogelijk was, mits de verkoper zich aan de verplichtingen vanuit de Warenwet hield.
Het lijkt alsof lachgas snel is uitgewerkt, maar het kan nog urenlang effect hebben. Daarom is het gevaarlijk om tijdens of na het gebruik van lachgas aan het verkeer deel te nemen. Net als bij alcohol is de kans op een ongeval groot.
Als je kind nog jong is en vragen stelt over lachgas en andere drugs, is het vaak al genoeg als je vertelt dat het ongezond is. Het is belangrijk dat je kind over zo'n onderwerp leert praten. Als je kind wat ouder is en er niet over praat, begin er dan zelf over. Hoe zorg je dat je wat van drugs weet en ook dat je kind de risico's kent?
Als je in gesprek gaat met je kind is het handig als je weet waar je over praat.
Kijk voor meer informatie op: Drugsinfo.nl of Lachgas - Trimbos-instituut
Wanneer je in gesprek gaat met je kind is het niet fijn als je telkens op de klok moet kijken.
Kies een moment uit wanneer jullie allebei goed naar de ander kan luisteren.
Heeft hij of zij het zelf wel eens gebruikt of kent hij of zij mensen die lachgas gebruiken?
Benoem ook het gevaar van een ongeval bij gebruik in het verkeer. Het lijkt alsof lachgas snel is uitgewerkt, maar het kan nog urenlang effect hebben.
De meeste jongeren gebruiken lachgas als ze in een groep zijn. Als iedereen in de groep lachgas gebruikt, kan het moeilijk zijn voor je kind om 'nee' te zeggen. Praat erover met je kind en help je zoon of dochter om tegen groepsdruk te kunnen. Bespreek hoe bepalend groepsdruk kan zijn en help je kind hoe het daarmee om kan gaan door nee te zeggen.
Gebruikt jouw kind lachgas of denk je dat je kind het gebruikt? Dan is het belangrijk om er met je kind over te praten en de gevaren te bespreken. Probeer grenzen te stellen en afspraken te maken met je kind. Het is vooral erg belangrijk om zoveel mogelijk met je kind in gesprek te blijven.
Bronvermelding: Dit artikel is geschreven door opvoeden.nl
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemEen relaxte baby, hoe dan?! Een relaxte baby, wie wil dit niet? Een pasgeboren..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemDeze avond zit vol, er zijn nog wel plaatsen beschikbaar op 16 decemberOuders..
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda item