Je puber wordt ouder en heeft steeds meer een eigen leven. Geld speelt in zijn of haar leven een grote rol. Je wilt graag dat je kind goed met geld omgaat en zelf geld leert verdienen.
Pubers gaan van alles doen: spullen kopen, festivals bezoeken of meedoen aan activiteiten die geld kosten. Als ouder kun je het gevoel krijgen dat je constant wordt gevraagd om geld te betalen. Maak je puber duidelijk hoeveel zakgeld hij/zij krijgt, wat je hiervoor terug verwacht en hoe hij/zij extra geld kan krijgen wanneer er extra uitgaven zijn. Duidelijke afspraken helpen om ruzie en verontwaardiging over geld binnen het gezin te voorkomen.
Pubers kunnen soms veeleisend zijn wat betreft geld. Ze kunnen proberen je een schuldgevoel aan te praten door te zeggen dat andere ouders veel meer zakgeld geven. Probeer dan weerstand te bieden door uit te leggen waarom je het zakgeld niet verhoogt.
Maak duidelijke afspraken. Hoe zakgeld bij pubers wordt geregeld, verschilt per gezin. Maak afspraken met je puber die voor jullie allebei werken. Maar bedenk dat deze aangepast kunnen worden als blijkt dat het niet goed werkt.
Bespreek met je puber wat jij als ouder zult betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten voor de smartphone, eten op school, sportclubs, bepaalde hoeveelheid kleding en feestjes.
Maak afspraken over het bedrag aan zakgeld. Om goed te bepalen wat je gaat geven, is het verstandig om een lijst op te stellen van alle noodzakelijke uitgaven van je puber. Hoeveel zakgeld je geeft is afhankelijk van het jouw gezinsbudget. Maak ook afspraken over hoe en wanneer het zakgeld wordt betaald. Leg uit waar het zakgeld niet aan mag worden uitgegeven, bijvoorbeeld aan roken. Spreek af of je puber zakgeld krijgt in ruil voor klusjes, zodat dat van tevoren duidelijk is.
Lees ook de loestip:
Hoeveel zakgeld krijgt jouw kind?
Stimuleer je puber om wat geld te sparen. Veel pubers hebben moeite met vooruit plannen. Dan hebben ze vaak te weinig geld wanneer er zich een onverwachte uitgave voordoet. Bespreek met elkaar hoe je een deel van het zakgeld opzij kan zetten. Geef in het begin je puber niet de volledige verantwoordelijkheid voor het sparen. Het is vaak verleidelijk voor pubers om hun spaargeld te gebruiken zodra ze wat extra geld nodig hebben. Naarmate je puber ouder wordt, kan het beheer van het spaargeld in stappen worden overgedragen.
Geld kan flink wat ruzie veroorzaken binnen een gezin met pubers. Om botsingen tussen broers en zussen te voorkomen, is het belangrijk dezelfde aanpak te hebben voor al je kinderen. Ook al kan de hoeveelheid zakgeld verschillen per leeftijd.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item