Gaat jouw puber goed om met geld?

Je puber wordt ouder en heeft steeds meer een eigen leven. Geld speelt in zijn of haar leven een grote rol. Je wilt graag dat je kind goed met geld omgaat en zelf geld leert verdienen.

Pubers gaan van alles doen: spullen kopen, festivals bezoeken of meedoen aan activiteiten die geld kosten. Als ouder kun je het gevoel krijgen dat je constant wordt gevraagd om geld te betalen. Maak je puber duidelijk hoeveel zakgeld hij/zij krijgt, wat je hiervoor terug verwacht en hoe hij/zij extra geld kan krijgen wanneer er extra uitgaven zijn. Duidelijke afspraken helpen om ruzie en verontwaardiging over geld binnen het gezin te voorkomen.

Pubers kunnen soms veeleisend zijn wat betreft geld. Ze kunnen proberen je een schuldgevoel aan te praten door te zeggen dat andere ouders veel meer zakgeld geven. Probeer dan weerstand te bieden door uit te leggen waarom je het zakgeld niet verhoogt.

Duidelijke afspraken

Maak duidelijke afspraken. Hoe zakgeld bij pubers wordt geregeld, verschilt per gezin. Maak afspraken met je puber die voor jullie allebei werken. Maar bedenk dat deze aangepast kunnen worden als blijkt dat het niet goed werkt.

Maak duidelijk wat jij betaalt

Bespreek met je puber wat jij als ouder zult betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten voor de smartphone, eten op school, sportclubs, bepaalde hoeveelheid kleding en feestjes.

Maak afspraken over zakgeld

Maak afspraken over het bedrag aan zakgeld. Om goed te bepalen wat je gaat geven, is het verstandig om een lijst op te stellen van alle noodzakelijke uitgaven van je puber. Hoeveel zakgeld je geeft is afhankelijk van het jouw gezinsbudget. Maak ook afspraken over hoe en wanneer het zakgeld wordt betaald. Leg uit waar het zakgeld niet aan mag worden uitgegeven, bijvoorbeeld aan roken. Spreek af of je puber zakgeld krijgt in ruil voor klusjes, zodat dat van tevoren duidelijk is.

Lees ook de loestip:
Hoeveel zakgeld krijgt jouw kind?

Leer je kind om te sparen

Stimuleer je puber om wat geld te sparen. Veel pubers hebben moeite met vooruit plannen. Dan hebben ze vaak te weinig geld wanneer er zich een onverwachte uitgave voordoet. Bespreek met elkaar hoe je een deel van het zakgeld opzij kan zetten. Geef in het begin je puber niet de volledige verantwoordelijkheid voor het sparen. Het is vaak verleidelijk voor pubers om hun spaargeld te gebruiken zodra ze wat extra geld nodig hebben. Naarmate je puber ouder wordt, kan het beheer van het spaargeld in stappen worden overgedragen.

Voorkom problemen

Geld kan flink wat ruzie veroorzaken binnen een gezin met pubers. Om botsingen tussen broers en zussen te voorkomen, is het belangrijk dezelfde aanpak te hebben voor al je kinderen. Ook al kan de hoeveelheid zakgeld verschillen per leeftijd.

(3057 8937 beoordelingen)
Terug naar boven