Als je kind ouder wordt, krijgt het meer financiële verantwoordelijkheid.
Is je kind 13 jaar of jonger, dan ben je als ouder aansprakelijk voor de schade die je kind aanricht. Via een aansprakelijkheidsverzekering voor het hele gezin is de schade meestal te verhalen. Kinderen van 14 en 15 jaar zijn zelf aansprakelijk, tenzij je als ouder je kind kon tegenhouden op het moment dat de schade ontstond. Kinderen vanaf 16 jaar zijn zelf aansprakelijk voor schade.
Als een minderjarig kind een overeenkomst sluit (in een winkel of op internet), kunnen ouders dit ongedaan maken, omdat minderjarigen geen overeenkomsten kunnen afsluiten zonder toestemming.
Je kunt het product terugbrengen of terugsturen zonder te betalen, met een schriftelijke verklaring erbij en (het liefst) aangetekend. Als je al betaald hebt, kun je het geld terugkrijgen. De verzendkosten moet je meestal wel betalen.
De verkoper mag bij aankopen die passen bij de leeftijd van pubers (zoals kleding) ervan uitgaan dat er toestemming is van de ouders. Heb je voor ongebruikelijke uitgaven toestemming gegeven, dan kun je de overeenkomst dus ook niet terugdraaien. Bijvoorbeeld als je getekend hebt voor een lening van je kind voor een scooter.
Ouders zijn nooit aansprakelijk voor een schuld die hun kind vanaf zijn achttiende maakt.
Officiële boetes zoals een bekeuring moet je kind zelf betalen. Bekeuringen voor lichte verkeersovertredingen van een kind jonger dan 16 jaar, moet je als ouder betalen. De boete wordt dan gehalveerd. Kinderen van 16 jaar en ouder moeten zelf de volledige boete betalen.
Heb je een kind van 18, 19 of 20 jaar, dan heb je een voortgezette onderhoudsplicht. Dit betekent dat je als ouder de kosten van levensonderhoud en studie van je kind moet betalen.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met het Juridisch Loket.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemDe puberteit is sowieso een roerige tijd en de Corona-jaren hebben een extra..
Bekijk agenda itemHoe kun je er nu voor zorgen dat de scheiding de kinderen zo min mogelijk belast?Een..
Bekijk agenda itemWeet jij al waar je voor kiest: borst- of flesvoeding? Tijdens je zwangerschap..
Bekijk agenda itemWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemOm je goed voor te bereiden op het leven met een kleintje organiseert samenwerkingsverband..
Bekijk agenda item