Hoe zit het met de financiële verantwoordelijkheid van je puber?

Als je kind ouder wordt, krijgt het meer financiële verantwoordelijkheid.

Schade vergoeden

Is je kind 13 jaar of jonger, dan ben je als ouder aansprakelijk voor de schade die je kind aanricht. Via een aansprakelijkheidsverzekering voor het hele gezin is de schade meestal te verhalen. Kinderen van 14 en 15 jaar zijn zelf aansprakelijk, tenzij je als ouder je kind kon tegenhouden op het moment dat de schade ontstond. Kinderen vanaf 16 jaar zijn zelf aansprakelijk voor schade.

Aankopen ongedaan maken

Als een minderjarig kind een overeenkomst sluit (in een winkel of op internet), kunnen ouders dit ongedaan maken, omdat minderjarigen geen overeenkomsten kunnen afsluiten zonder toestemming.

Je kunt het product terugbrengen of terugsturen zonder te betalen, met een schriftelijke verklaring erbij en (het liefst) aangetekend. Als je al betaald hebt, kun je het geld terugkrijgen. De verzendkosten moet je meestal wel betalen.

Aankopen met toestemming van de ouders

De verkoper mag bij aankopen die passen bij de leeftijd van pubers (zoals kleding) ervan uitgaan dat er toestemming is van de ouders. Heb je voor ongebruikelijke uitgaven toestemming gegeven, dan kun je de overeenkomst dus ook niet terugdraaien. Bijvoorbeeld als je getekend hebt voor een lening van je kind voor een scooter.

Ouders zijn nooit aansprakelijk voor een schuld die hun kind vanaf zijn achttiende maakt.

Boetes betalen

Officiële boetes zoals een bekeuring moet je kind zelf betalen. Bekeuringen voor lichte verkeersovertredingen van een kind jonger dan 16 jaar, moet je als ouder betalen. De boete wordt dan gehalveerd. Kinderen van 16 jaar en ouder moeten zelf de volledige boete betalen.

Onderhoudsplicht voor kinderen van 18, 19 en 20 jaar

Heb je een kind van 18, 19 of 20 jaar, dan heb je een voortgezette onderhoudsplicht. Dit betekent dat je als ouder de kosten van levensonderhoud en studie van je kind moet betalen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met het Juridisch Loket.

 

(7275 21641 beoordelingen)
Terug naar boven