Doet jouw puber mee met rages en modetrends?

Als pubers proberen hun eigen identiteit te vinden zoeken ze vaak manieren om zich te onderscheiden van hun ouders. Ze willen er meer als hun leeftijdsgenoten uitzien. pubers hebben vaak een bepaalde kleding- en haarstijl of voorkeur voor bepaalde muziek. Om pubers heen is een grote industrie ontstaan van tijdschriften, radiozenders en reclameboodschappen die deze pubercultuur uitdragen. Als ouder kun je je vervreemd voelen wanneer je puber voor je ogen verandert, bijvoorbeeld door veel piercings te gaan dragen of muziek te luisteren met gewelddadige of aanstootgevende teksten. Het is soms moeilijk om te bepalen wat je als ouder goed moet vinden en wat niet.

Tip 1: Schenk aandacht aan je puber

Het is belangrijk dat je aandacht schenkt aan je puber en hem/haar complimenten geeft om te laten blijken dat je hem/haar waardeert. Wees oprecht over de dingen die je aanspreken. Het is belangrijk voor het zelfvertrouwen van je puber dat je achter hem/haar staat.

Tip 2: Toon belangstelling voor de huidige trends

Toon belangstelling voor de huidige trends. Verdiep je in wat pubers doen, vooral pubers die een jaar of twee ouder zijn dan je eigen kind. Als je bekend bent met de trends, voorkom je te heftige reacties op het gedrag van je eigen puber. Dit betekent niet dat je je zelf moet gedragen als een puber. Praat met je puber over huidige rages en trends en vermijd een felle reactie wanneer je wordt geconfronteerd met iets nieuws.

Tip 3: Zeg niet onmiddellijk nee

Als je puber vraagt om een piercing, ander kapsel of een bepaald tijdschrift, zeg dan niet onmiddellijk nee. Laat je puber weten dat je bereid bent om het te bespreken. pubers moeten weten dat ze serieus genomen worden. Vermijd situaties waarin meteen een beslissing moet worden genomen. pubers hebben al snel door dat de beste manier om toestemming te krijgen is om het vooraf niet te melden. Stel de regel in dat er een bepaalde tijd aan een beslissing vooraf moet gaan, zodat je voldoende tijd hebt om het verzoek te overwegen.

Tip 4: Denk na over de voordelen van het verzoek

Denk na over de voordelen en kosten van het verzoek van je puber. Heeft hij/zij er op een of andere manier baat bij? Hoe serieus zijn de bijbehorende risico’s? Spelen kosten een rol en zo ja wie betaalt die? Overtreedt hij/zij met het verzoek bepaalde regels? Ontstaat door het verzoek een nieuwe regel of leidt dit tot conflicten met broers en zussen over wat wel en niet mag? Bespreek dit rustig met je puber.

Tip 5: Stel huisregels op en bepaal grenzen

Stel huisregels op en bepaal de grenzen. Als ouder moet je beslissen welk gedrag dat verband houdt met rages thuis aanvaardbaar is. Denk aan grof taalgebruik, bepaalde muziek of seksueel getinte mode. Houd ook rekening met jongere kinderen en de buren (in het geval van muziek). Maak tijd vrij om met je puber te overleggen welk gedrag je thuis verwacht. Praat ook over tijden en plaatsen waarop deze regels van toepassing zijn (op school of bij vrienden).

Tip 6: Keur acties tegen de regels niet goed

Keur geen acties goed die ingaan tegen de schoolregels. Als je puber deze regel moeilijk kan opvolgen, wees dan bereid om hier consequenties aan te verbinden.

Tip 7: Praat met andere ouders

Praat met andere ouders over hun ervaringen. pubers proberen je vaak over te halen met argumenten als ‘Ik ben de enige die geen …’ of ‘Al mijn vrienden mogen…’. Door te praten met andere ouders kun je dit controleren.

Tip 8: Toon interesse inde vrienden van je puber

Toon interesse in de vrienden van je puber, zodat je weet met wie hij/zij omgaat en wat hij/zij doet. Probeer je puber te stimuleren ook eigen keuzes te maken en zich goed te voelen over wie hij/zij is en een keuze te maken voor de juiste vriendschappen.
 

(2999 9049 beoordelingen)
Terug naar boven