Maakt jouw puber moeilijk contact met leeftijdsgenoten?

Als je vermoedt dat je kind moeilijk vriendschappen kan afsluiten en onderhouden, dan kun je hem/haar daar bij helpen. Dit kan echter best lastig zijn, omdat je als ouder er meestal niet bij bent als deze problemen zich voordoen. Deze tips kunnen van pas komen.

Tip 1: Praat er over

Maak tijd vrij om met je kind over dit onderwerp te praten en begeleid hem/haar bij het sluiten van vriendschappen. Leg uit dat het belangrijk is bij het maken van vrienden dat je regelmatig op dezelfde plaats bent, tijd hebt om samen op te trekken en dezelfde interesses hebt.

Tip 2: Denk na over een plek waar hij/zij vriendschappen op kan bouwen

Vraag je kind na te denken over een plek waar hij/zij regelmatig naar toe kan om vriendschappen op te bouwen. Bijvoorbeeld school, een buurthuis of sportclub. Sommige pubers vinden het moeilijk om met leeftijdsgenoten te praten zonder een activiteit, houd hier rekening mee.

Tip 3: Vraag naar mogelijke vrienden

Wanneer je kind namen opnoemt van mogelijke vrienden, vraag dan wat hij/zij van deze personen weet. Stel vragen als: “Waar wonen ze? Hoe gaan ze naar school? Wat doen ze in het weekend?” Zodra je antwoord hebt op deze vragen, en je kind nog steeds interesse heeft in deze personen, probeer dan samen manieren te vinden om meer tijd met hen door te brengen. Laat je kind bijvoorbeeld eerder naar school gaan, of stimuleer hem/haar andere dingen te doen tijdens de pauze of na school, of zelfs mee te doen aan een activiteit waar de potentiële vrienden ook aan mee doen, bijvoorbeeld een potje voetbal. Tijdens dit soort leuke bezigheden praten kinderen vaak veel makkelijker.

Tip 4: Stimuleer om te zoeken naar mensen met dezelfde interesses

Sommige pubers beweren dat ze geen vrienden willen of nodig hebben. Als ouder is het moeilijk te achterhalen of dit klopt. Het is waar dat sommige pubers het leuk vinden om dingen in hun eentje te doen, bijvoorbeeld televisie kijken, muziek luisteren en computeren. Maar het ontwikkelen van sociale vaardigheden is belangrijk voor je puber om later een baan te krijgen of relaties aan te gaan. Heeft je kind de neiging om dingen alleen te doen, stimuleer hem/haar dan om leeftijdsgenoten op te zoeken met dezelfde interesses.

Tip 5: Betrek er een andere persoon bij

Wil je kind niet met je praten over zijn vrienden en maak je je zorgen dat er iets aan de hand is? Overweeg dan een ander persoon erbij te betrekken, bijvoorbeeld een familielid. Advies inwinnen bij de school kan ook helpen. Soms wordt het ijs hierdoor gebroken en lukt het je kind om meer met je te praten over vrienden en sociale activiteiten. Bedenk wel dat dit niet altijd lukt en dat sommige kinderen gesloten zijn in deze leeftijdsfase.

Lees ook: hoe werkt het puberbrein?

(3412 10061 beoordelingen)
Terug naar boven