Hoe praat ik met mijn tiener over schokkend nieuws?

Ook jongeren zien via de media veel beelden van oorlog, terroristische aanslagen en andere schokkende gebeurtenissen. Hoe kan je als ouder nu op een goede manier in gesprek gaan met je tiener over deze gebeurtenissen?

  • Gun ze hun nieuwsgierigheid; beelden weghouden heeft geen zin.
  • Praat thuis met elkaar over het nieuws, ook het gewone nieuws. Probeer een open gesprek te voeren. Vraag wat vind jij ervan? Wat doet het met je?
  • Tieners zijn bezig hun identiteit te ontwikkelen; “wie ben ik en waar sta ik voor..”.  In deze fase zijn ze geïnteresseerd om hun mening te onderzoeken en is het normaal dat die verandert. Thuis, buiten de groepsdruk van leeftijdsgenoten(!), kun je je tiener stimuleren om kritisch te leren denken. Stel, bijvoorbeeld onder het eten, vragen als; Waar baseren we onze mening op… door wie laten we ons beïnvloeden..?  Hoe komen mensen ertoe om  aanslagen te plegen...?  Hoe weet je of iets waar is..? Het gaat om het kritisch leren denken, waarbij je als ouder zo nodig natuurlijk kunt nuanceren.
  • Wijs je zoon of dochter er op dat het nieuws niet altijd gevolgd hóeft te worden. Doe dit als  je merkt dat hij of zij de beelden niet meer uit z`n hoofd krijgt en er last van heeft. Stimuleer afleiding.
  • Sommige jongeren vinden het stoer om de schokkende beelden te bekijken of te laten zien aan elkaar. Maak dit bespreekbaar als je het merkt. Informeer bijvoorbeeld waarom het prettig is om deze beelden te bekijken…  Als ouder heb je invloed op de morele ontwikkeling van je kind; wijs op het onderscheid tussen echt leed van echte mensen en een film waarin acteurs spelen. Of vraag hoe het zou zijn als hij/zij of dierbare het slachtoffer was……?
  • Tieners willen meestal graag iets doen tegen onrecht en hun betrokkenheid laten zien. Meedoen aan acties, bijvoorbeeld geld inzamelen voor slachtoffers is een voorbeeld.

Bekijk voor meer informatie deze brochure over kinderen en terreur op sociale media van Kennisnet.

Folder voor ouders van vluchtelingenkinderen

Vluchtelingenkinderen die naar Nederland komen, hebben vaak veel meegemaakt. Deze vaak traumatiserende ervaringen kunnen de ontwikkeling van een kind verstoren en schadelijk zijn voor de brein van een kind. De stressreacties worden meestal na verloop van tijd minder maar steun van ouders is daarbij essentieel. Kinderpostzegels maakte een folder voor ouders van vluchtelingenkinderen van 6 t/m 12 jaar.

Download hier de Folder voor ouders in het Nederlands 
Download hier de Folder voor ouders in het Arabisch 
Download hier de Folder voor ouders in het Engels

 

(1794 5182 beoordelingen)
Terug naar boven