Zit jouw puber 's ochtends vaak humeurig aan het ontbijt? En geeft hij/zij wel eens aan zich moeilijk te kunnen concentreren op school? Als je puber moeite heeft met inslapen kan hij/zij te weinig nachtrust krijgen. Piekeren is vaak de oorzaak van slecht inslapen.
Veel jongeren zijn tegenwoordig continue online. Hierdoor komen er steeds prikkels op hen af waardoor de hersenen ook ’s avonds nog actief blijven. Daarnaast hebben pubers een ander slaappatroon. Pubers krijgen vaak pas later op de avond slaap en kunnen ’s morgens niet goed wakker worden. Uit onderzoek blijkt dat het hormoon melatonine er voor zorgt dat iemand slaperig wordt. Bij pubers is de melatonine pas later op de avond verhoogd en werkt ‘s ochtends nog langer door.
Wat kun je als ouder doen?
Maak afspraken met je puber over bedtijden. Om te leren inslapen is het goed om op een vast tijdstip naar bed te gaan. Sta ’s ochtends op de gewone tijd op, ook na een slechte nacht. Is je kind overdag moe? Laat hem of haar dan geen dutje doen, maar zorg dat hij/zij ’s avonds op de afgesproken tijd naar bed gaat.
Laat je puber minstens een uur voordat hij of zij naar bed gaat stoppen met studeren. Laat hem of haar dan nog iets ter ontspanning doen. Zet het raam open voor voldoende frisse lucht in de slaapkamer.
Maak afspraken met je puber dat na een bepaald tijdstip de telefoon en laptop uit moeten. Sommige jongeren vinden het moeilijk om ’s nachts niet bereikbaar of online te zijn. Als ouder kan je dan een plek aanwijzen waar de apparaten ’s nachts moeten liggen.
Als je puber in bed ligt, stimuleer hem of haar dan om een ontspannen boek te lezen of naar rustige muziek luisteren. Gelijk het licht uitdoen en denken aan een leuk onderwerp om over te dromen kan ook.
Leer je puber hoe hij zich kan ontspannen in bed. Een goed hulpmiddel is de buikademhaling. Hierbij legt je puber zijn handen op zijn buik. De handen gaan omhoog bij het inademen en omlaag bij het uitademen.
Laat hem of haar zijn schoolspullen alvast klaarleggen voor de volgende dag.
Vraag eens aan je puber waaraan hij denkt als hij of zij wakker ligt in bed. Misschien wil je puber dit niet gelijk aan jou vertellen. Geef hem of haar de tip om pen en papier op het nachtkastje te leggen. Dan kan je puber opschrijven waarover hij/zij piekert of welke dingen niet vergeten mogen worden voor de volgende dag.
Stimuleer beweging bij je puber. Van studeren of computeren word je niet moe. Probeer een hongergevoel laat in de avond te voorkomen. En: ‘s avonds geen koffie, thee of redbull meer drinken, dit werkt weer opwekkend!
Slaapmiddelen worden bij jongeren over het algemeen afgeraden. Vraag het de huisarts, die weet daar alles van.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemNa een scheiding laat je elkaar als partners los, maar (bijna altijd) blijf..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda itemEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemNatuurlijk wil jij als ouder het beste voor je kind. Maar soms kan het opvoeden..
Bekijk agenda item