Hoe begeleid je je kind bij een scheiding?

Kinderen zien hun ouders het liefst bij elkaar. Een scheiding zal dan ook veel indruk maken. Kinderen reageren allemaal verschillend wanneer hun ouders gaan scheiden. Gevoelens als angst, boosheid en onzekerheid komen veel voor. Geef je kind de tijd en de ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie. Laat ze boos of verdrietig zijn over de scheiding, als dat nodig is. Het is belangrijk dat je op deze signalen let en hieraan aandacht geeft. Dit geldt zowel voor, tijdens als na de scheiding.

Tip 1: Laat je kind praten

Neem de tijd om goed luisteren. Spreek op een rustige neutrale toon als je kind over de scheiding begint. Reageer niet meteen met oplossingen. Probeer het verhaal van je kind zo min mogelijk te onderbreken. Op deze manier zal hij/zij zich gehoord voelen. De mensen in je omgeving kunnen steun bieden door je kind een luisterend oor te bieden. Vraag mensen uit je eigen omgeving of ze dit voor je kind willen doen.

Tip 2: Geef de juiste uitleg

Kinderen hebben behoefte aan een uitleg over de scheiding. Stem de informatie af op hun leeftijd. Probeer als ouders hierin elkaar niet af te vallen.Ouders kunnen het beste samen een uitleg voor de scheiding afspreken. Benadruk dat de scheiding een keus is geweest tussen jou en je partner. Dat je kind hiervan niet de oorzaak is. Veel kinderen hebben namelijk het gevoel dat zij de scheiding veroorzaakt hebben.

Tip 3: Geef geen valse hoop

Je kind zal hopen dat jullie weer bij elkaar zullen komen. Geef geen valse hoop. Wees duidelijk dat jullie niet meer samen zullen komen. Maak je kind wel duidelijk dat beide ouders altijd van hem/haar zullen houden. Ook al zijn hun gevoelens voor elkaar veranderd.

Tip 4: Laat je kind zich vrij voelen

Je kind moet zich vrij voelen om positieve verhalen te vertellen over de andere ouder. Wanneer dit niet mogelijk is, loop je een groot risico dat je kind vroeg of laat gedragsproblemen krijgt.

Tip 5: Wees positief

Je haalt de belangrijkste spanning na een scheiding weg als je kind van beide ouders mag houden. Laat je niet negatief uit over de andere ouder wanneer je kind in de buurt is. Verwijder niet alle foto’s en andere herinneringen aan de andere ouder uit huis.

Tip 6: Werk samen

Communiceer niet met de andere ouder via je kind. Zorg er voor dat je als ouders een manier vindt waarop je samen tot afspraken kan komen. Leg je kind uit dat de relatie tussen zijn/haar ouders nu anders wordt. Wees duidelijk dat vader en moeder wel zijn/haar ouders blijven. Probeer deze twee relaties in gesprekken over de opvoeding en verzorging van de kinderen uit elkaar te houden. Je biedt je kind meer veiligheid als hij/zij merkt dat jullie als ouders nog steeds samenwerken.

Tip 7: Geef een onbezorgd gevoel

Laat merken dat je de situatie onder controle hebt. Je kind kan de neiging hebben om zich heel behulpzaam op te stellen of juist brutaler te zijn. Zorg ervoor dat de gezagsverhouding tussen jou en je kind niet verstoord raakt. Dit kan je doen door de normaal geldende regels in acht te blijven houden. Laat daarnaast merken dat je de situatie nog goed overziet. Vertel dat hij/zij zich geen zorgen hoeft te maken over jou.

Tip 8: Zorg voor jezelf

Blijf goed voor jezelf zorgen. Een scheiding heeft een grote impact op alle fronten van je leven. Het is van belang dat je tijd voor jezelf neemt. Dit is belangrijk om jezelf weer op te laden en om dit allemaal vol te houden. Wees je hiervan bewust. Je kind(eren) kunnen dan altijd op je terugvallen.

Webinars

Op de agenda van LOES staan regelmatig gratis bijeenkomsten en/of webinars over scheiden. Onderstaande webinar is binnenkort:

17 september 2024: Opvoeden in twee huizen (webinar)

Meer LOES tips

(25 71 beoordelingen)
Terug naar boven