4 tips voor gescheiden ouders in coronatijd

Ook al zijn jij en je ex-partner niet meer bij elkaar, je kind heeft het recht om jullie allebei te zien. Hebben jullie een omgangsregeling? Hierin staan de afspraken over wanneer en hoe vaak je kind bij jou of bij de andere ouder is. Maar in deze coronaperiode*, kan het lastig zijn elkaar te bezoeken. Loes geeft tips.

Tip 1: Belang van kind voorop

Het belang van je kind is: contact hebben met beide ouders. In jullie levens en ook in het leven van je kind verandert er, door de coronacrisis, van alles. Bespreek met je kind wat hij nodig heeft en graag wil. Bespreek als ouders wat het beste is voor jullie kind en hoe je dit samen kunt aanpakken.

Tip 2: Omgang met maatregelen

Door de corona-maatregelen moeten we dingen anders doen dan we gewend zijn. We werken zo veel mogelijk vanuit huis. Afhankelijk van de maatregelen van dit moment, zijn kinderen veel thuis en moet je samen afspreken hoe je met de maatregelen omgaat. Misschien moeten jullie de omgangsregeling tijdelijk aanpassen. Overleg dat met elkaar en bespreek het ook met de kinderen. Gebruik dezelfde woorden en noem dezelfde reden, zodat je kinderen niet in verwarring raken. Misschien kan jouw ex de kinderen niet in huis hebben vanwege ziekte. Of heb jij meer hulp van je ex-partner nodig dan gewoonlijk, omdat jij buitenshuis moet werken. Voor beide ouders geldt: probeer soepel met de veranderingen om te gaan.

Tip 3: Zoek (virtueel) contact

Het is heel verdrietig als kinderen en ouders elkaar een tijdje niet kunnen bezoeken. Wat kun je dan verlangen naar een kus van je kleintje of een boks van je puber. Ook voor je kind is dit heel belangrijk. Gelukkig zijn er genoeg manieren om digitaal contact te hebben. Ben je niet zo’n prater? Dan doe je toch lekker een spelletje, help je je kind met huiswerk of kijk je samen een serie? Is je kind nog wat jonger, dan kun je gezellig voorlezen of samen een liedje zingen. Kan allemaal via WhatsApp, beeldbellen, Skype, Zoom, enzovoort!

Tip 4: Zoek hulp als het moet

Je mag niet, buiten de afspraken om, je kind weghouden bij je ex-partner. Dat is niet in het belang van het kind. Misschien doe je dit uit angst voor het coronavirus of zie je geen mogelijkheid om naar de andere ouder te reizen. Hoe moeilijk het ook kan zijn, blijf contact houden met je ex-partner en zoek samen naar een oplossing. Komen jullie er samen niet uit? Dan kan een familielid of bekende jullie misschien helpen. Meer weten: kijk op de website van Villa Pinedo.

Meer tips van Loes

 

(3206 9579 beoordelingen)
Terug naar boven